Autor: Kaubandus.ee • 20. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikepoodnikud ahastavad tubakamüügi piirangu pärast

Foto: Pixabay.com
Ligi 300 Eesti väikepoodnikku pöördus valitsuse poole palvega peatada tubakatoodete müügipiirangud ja väljapaneku keelustamine.

Väikepoodnikud on seisukohal, et kui valitsus keelustab tubakatoodete väljapaneku, toob see maapiirkondades väikekaubanduse hääbumise. "Tubakatoodete väljapaneku keelamine, selleks vajalikud ümberehitustööd tähendavad meie jaoks sadadesse tuhandetesse eurodesse ulatuvat kulu, mis ei ole põhjendatud ega jõukohane," kommenteeris Eesti väikekaupluste keti RRLektus juhatuse liige Rein Reinuvee.

Reinvee kinnitusel andis valitsus ligi kolm aastat tagasi tubakapoliitika rohelist raamatu vastu võtmisega kaupmeestele kinnituse, et tubakatoodete väljapaneku piiramine tehakse mõistlikult, võttes arvesse väikepoodide eripärasid ja arvestaks ka juba paljudes kauplustes tehtud eriformaadiliste muudatustega. „Näeme, et selle kokkuleppe austamisest on loobutud,“ leiavad nüüd väikepoodnikud.

„Kuna nõutud drastilised ümberkorraldused käivad nõutud moel Eesti paljudel väikekauplustel üle jõu, siis viib see toodete müügi lõppemisele väikekaubanduses ning suunab toote koos kliendiga suurtesse jaekettidesse. Meie jaoks viib ebavõrdsust suurendav samm väike- ja maakaupluste konkurentsivõime hääbumiseni ja paratamatult väiksemate poodide sulgemiseni. Maakohas asuv väikepood pole ammu enam lihtsalt ostukoht, vaid seal viiakse juba pikemat aega läbi riikliku tähtsusega toiminguid: nagu näiteks pangateenused (sularaha väljamaksed), Eesti Posti teenustega seotud tegevused, majapidamisgaasi müük, jms. Seega suretades välja väikepoed, kaob kohalikul kogukonnal ka ligipääs sinna praegu koondunud teenustele,“ laiavad kaupmehed.

Valitsus toetas eelmisel nädalal eelnõud, mis märgatavalt karmistab tubakatoodete müügipiiranguid ja muu hulgas keelab tubakatoodete väljapaneku ja tubakatoodete kaubamärkide tutvustamise jaekaubanduse müügikohtades.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757