Autor: Kaubandus.ee • 19. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: eestlased ostavad jõulukinke peamiselt kaubanduskeskustest

Rocca al Mare kaubanduskeskus
Foto: Raul Mee
Socio uuringukeskuse poolt läbiviidud 301 küsitletuga uuringu kohaselt ostavad eestlased jõulukinke peamiselt kaubanduskeskustest, seejuures külastatakse sobivate kinkide leidmiseks mitut erinevat keskust.

Jõuluostude uuringu kohaselt pärinevad enamus eestlaste kuuse all olevatest kingitustest kaubanduskeskustest. 76 protsenti küsitletutest märkis, et teeb kingioste kaubanduskeskustes, 43 protsenti internetis, 30 protsenti väiksemates poodides, seega teevad inimesed oste erinevates kohtades..Tema sõnul meeldib inimestele kingituste ostmisel eelnevalt internetis surfata, internetis on rohkem aega valikud teha ning kokkuvõttes ka rohkem tooteid välja valida. "Kuid enne ostmist tahab klient oma otsuses veenduda ja seda poes päriselt näha või katsuda,” ütles ta.

“Suures pildis pole e-kaubandus kaubanduskeskustelt kliente võtnud, pigem juurde toonud – nad mõlemad täiendavad teineteist," sõnas Rocca al Mare ja Kristiine keskust haldava Cityconi Baltimaade äridirektor Mati Pops

Kõige rohkem ostavad eestlased jõulude eel sööki ja jooki (42%), mänguasju (41%), elektroonikat (33%), kodukaunistusi (27%) ja kinkekaarte (26%). Veidi vähem ostetakse kosmeetikat (24%), riideid (24%) ja ehteid (19%).

Popsi sõnul jätavad Kristiine ja Rocca al Mare keskuse ostustatistika kohaselt eestlased jõulušopingu üsna viimasele minutile. “Kõige kiirem aeg meie keskustes on jõulueelsel nädalal – kõige suurema müügiga päevad on traditsiooniliselt 22. ja 23. detsembril. Seevastu jõululaupäev on tunduvalt rahulikum aeg šoppamiseks,” sõnas Pops.Uuringu kohaselt peavad tarbijad jõulukaupade ostukoha valikul oluliseks hindu (märkis 47%), kaubavalikut (43%) ja asukohta (40%), sealjuures sobivaid jõulukinke otsitakse mitmest erinevast keskusest (43%).Uuringu raames küsiti tarbijatelt, kui lihtne on nende jaoks perele ja lähedastele kinke valida. 51% vastanutest märkisid, et suudavad välja mõelda umbes pooled kingitustest ja ülejäänutega tekib raskusi, 30% vastanutest väitsid, et kingituste valimine ei tekita mingit probleemi ning 19% jaoks napib neil jõulukingiideid.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757