Neli aastat kestnud toiduainete hinna langus Soomes on lõppenud - selle aasta algusest on hinnatõus olnud märkimisväärne, vahendas Yle.
Aasta varasema maiga võrreldes olid jaehinnad tänavu mais keskmiselt 2,4 protsenti kõrgemad. Enim on kallinenud juurviljad, puuviljad, õunad, või ja lihatooted.
Hinnatõusu põhjuseks on olukord maailmaturul: põua tõttu on teravilja- ja teiste põllukultuuride saak prognoositust madam, ning seda kajastavad ka hinnad. Spetsialistide hinnangul jätkub sel aastal piima- ja lihatoodete hinna kasv.
Aastaga enim kallinenud toiduained:
Juurviljad 45,4%
Köögiviljad ja seened 29,7%
Õunad 23,7%
Või 12,0%
Värsked puuviljad 11,6%
Kartul 11,1%
Keedised ja moos 9,8%
Külmutatud marjad ja puuviljad 9,5%
Kanamunad 7,2%
Kapsas 6,9%
Seotud lood
Selveri müügid kinnitavad, et jõulude ajal eelistatakse traditsioonilisi maitseid, kuid alati on ruumi innovatsioonile. Seetõttu tuleb Selveri Köök igal aastal välja uute ja eriliste jõulutoodetega. Kulinaaria tegevdirektor Merje Kips räägib lähemalt.