Autor: Kaubandus.ee • 20. september 2019

SEB: Sularaha kasutuse maht püsib Eestis aastaid samal tasemel

SEB korraldatud sularahakasutuse analüüsi kohaselt on panga klientide sularaha kasutuse maht alates 2015. aastast kuni tänaseni jäänud samale tasemele: umbes 200 mln eurot kvartalis. Keskmine sularaha väljavõtmiste arv on langenud kahe tehinguni kuus ja selgelt on kasvanud sularaha väljavõtmise keskmine summa, mis praeguseks ületab 100 euro piiri.
Foto: Pixabay.com

Balti riikidest kasutatakse kõige vähem sularaha Eestis, sellele järgneb Läti, kus näiteks SEB klientide sularaha kasutuse maht kvartalis on 330 mln eurot. Enim sularaha kasutatakse meie klientide poolt Leedus, ligi 630 mln eurot kvartalis.

„Meie andmed näitavad, et veel 2015. aastal moodustas sularaha osakaal SEB Eesti klientide kaarditehingutes olulised 57%, kuid tänaseks on see langenud 39 protsendini," kommenteeris sularaha kasutust Eestis SEB juhatuse liige Ainar Leppänen. Tema sõnul on sularaha roll nende kliendi ja tegelikult üldse eestimaalase igapäevaelus oluliselt vähenenud. "See on ka mõistetav, sest pangad ja teised finantssektori ettevõtjad pakuvad täna sularahaga arveldamise asemel soodsamaid, kiiremaid ja mugavamaid arveldamise viise, näiteks kaardimaksed, mobiilimaksed, mobiilsed rahakotid, maksed nutikella abil, internetipanga maksed, kiired välkmaksed jne."

2019. aastal võtab Eesti elanik sularaha välja keskmiselt 2,1 korda kuus ja viib sularaha pangaautomaati keskmiselt korra kvartalis. Keskmine summa, mille eraklient täna sularahana välja võtab, on 110 eurot, ja keskmine summa, mille ta sisse maksab, on 280 eurot. Tehingute arvu mõttes võtavad eraisikud pangaautomaatidest kõige sagedamini välja 30 eurot. 5-euroste tehingute arv moodustab sularahaautomaatides veidi üle 3%.

„Kõige enam kasutavad oma igapäevatoimingutes sularaha maapiirkonnas elavad eakamad inimesed, kelle sularahas arveldamise maht on tervelt 85% kõikidest kaarditehingutest. Samas maapiirkonnas elav noor SEB klient arveldab sularahas 23% ulatuses," ütles Leppänen. Tema hinnangul räägivad need arvud sellest, et sularaha kasutamisel, eriti teatud juhtudel, on Eestis ka täna oma koht ja pangana me sellega kindlasti arvestame. "Ent nii nagu viimastel aastatel, nii ka edaspidi näeme siiski sularaha kasutamise vähenemise trendi, sest turule tulnud makse- ja säästmislahendused on kasutajate jaoks lihtsalt nii käepärased ja mugavad ning nende areng jätkub ka tulevikus “ võttis ta uuringu tulemusi kokku.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757