Autor: Pille Ivask • 19. november 2019

Kinoäri konkurents muutub aina vihasemaks

Kinoäri kihab kuulujuttudest ja konkurents on muutumas aina vihasemaks.
Forum Cinemase Baltikumi juht Kristjan Kongo ütles, et kinokett plaanib investeerida, aga rohkem Leedu turule, sest seal on kasvupotentsiaal suurem.
Foto: Liis Treimann

Äripäevani jõudnud jutud puudutavad eeskätt Cinamoni ja Forum Cinemast. Nende kohaselt on kinokettidel raske: Forum Cinemas vaagivat suisa turult lahkumist, Cinamon müüki. Eesti kolmest suuremast kinoketist kõige väiksema ehk Cinamoni juht Tatiana Tolstaya oli kinoturust rääkides selgelt emotsionaalne: "See on sõda!"

Tolstaya kirjeldas, et väga raske on turul toimetada ja raha tagasi teenida, kui teha investeering ja ehitada kino ning konkurent teeb sama üle tee. Ja nii on juhtunud tema sõnul mitu korda. "See on rikkunud mu äri," ei hoidnud Tolstaya värvi kokku.

Tema sõnul on nii Eesti kinoäris kui ka majanduses üldiselt suur probleem monopoliseerumine – midagi, mida ta aastate eest ei näinud. Vastupidi, Tolstaya sõnul oli Eesti majandus tema jaoks äärmiselt atraktiivne. Nüüd aga on asjad kardinaalselt muutunud.

Küsimusele, mida Tolstaya pingsas turusituatsioonis teha plaanib, vastas ta, et ei soovi oma strateegiat avalikult arutada. Küsimusele, kas firma on müügis, vastas Tolstaya eitavalt. Tema sõnul on arusaamatu, kes selliseid kuulujutte levitab.

Näeb hoopis kasvuruumi

Veel on sosistatud, et ka Forum Cinemasel on üksjagu raske. Kinokett ise ütleb aga, et plaanib teha investeeringuid ega välista ka mõne väiksema ülevõtmist.

Põhjuseid, miks raskusi uskuda, justkui oleks. Läinud kuul teatas Forum Cinemas, et ühendas Baltikumi ärid. See võiks tekitada küsimuse, kas oodata on müügitehingut ja turult täielikku või osalist lahkumist.

Forum Cinemase Baltikumi juht Kristjan Kongo ütles, et tegelikkuses hakati Eesti, Läti ja Leedu ärisid ühendama juba kaks aastat tagasi ning alles nüüd jõuti asjaga lõpule. Ta kinnitas, et Forum Cinemase omanik USA kinokett AMC ei plaani Baltikumi või Soome ärisid maha müüa. Vastupidi, Kongo sõnul näeb AMC siinkandis suurt kasvupotentsiaali.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757