Autor: Kaubandus.ee • 8. aprill 2020

Õliühing: tanklakauplused võiksid müüa käsimüügiravimeid

Eesti Õliühing saatis teisipäeval sotsiaalministrile ja Ravimiametile pöördumise, milles pakub välja võimaluse alustada käsimüügiravimite müügiga ööpäevaringselt avatud tanklakauplustes.
Ööpäevaringselt avatud tanklapoed sooviksid müüa valikut käsimüügiravimeid.
Foto: Liis Treimann

„Meie ettevõtted opereerivad kokku üle 130 ööpäevaringselt avatud tanklapoega, mis asuvad kõikides Eesti piirkondades. Tänases olukorras, kus on vaja tagada nii enim kasutatud käsimüügiravimite kättesaadavus kui ka inimeste sotsiaalne distantseerumine, annab tanklavõrk hea võimaluse suurendada märkimisväärselt Eesti inimestele esmaste ravimite kättesaadavust igal ajahetkel,“ selgitas Õliühingu tegevjuht Mart Raamat.

Samasisulise ettepanekuga tuli 2019. aasta novembris välja ka Eesti Kaupmeeste Liit, kes pakkus välja käsimüügiravimite müügi tavakauplustes. „Suuresti toetame kaupmeeste ettepanekuid ning näeme, et müügil võiks olla piiratud sortiment väikestes pakendites ravimeid ning kliendil võiks olla võimalus osta ainult teatud koguses tooteid. Nimekirja müügiks sobivatest toodetest peaks aga koostama Ravimiamet,“ leidis Raamat.

Täna on ravimid ööpäevaringselt kättesaadavad ainult Tallinnas ja Tartus, kus asuvad 24h avatud valveapteegid, lisaks on piiratud apteekidesse sissepääs eriolukorra reeglite alusel, mistõttu apteegis kulub tavapärasest rohkem aega. Olemas on ka e-apteegid, kust on võimalik käsimüügiravimeid koju tellida kuid loomulikult on tänases olukorras tarneajad pikemad. „Leiamegi, et kuna juba täna puudub e-apteekidest ostu sooritades kliendil võimalus proviisor-klienditeenindajaga konsulteerida, siis tanklapoodides käsimüügiravimite müük toimuks oleks põhimõtteliselt sarnastes tingimustes e-apteegiga," toob Õliühing oma pöördumises välja.

„Väga paljud ELi liikmesriigid on võimaldanud käsimüügiravimite müüki väljaspool apteeke ning leiame, et tänu hajutatud geograafilisele paiknemisele ning ööpäevaringsele lahtiolekule aitaksid tanklapoed märkimisväärselt kaasa käsimüügiravimite kättesaadavuse kasvule üle kogu Eesti. Loomulikult on tähtis müügiohutus ning seetõttu võivad ravimid meie nägemuses kättesaadavad olla ainult letimüügi kaudu,“ selgitas Raamat Õliühingu ettepaneku sisu. „Samuti pole vähetähtis märkida, et vajaduse tekkides saab tanklates käsimüügiravimite müügi korraldada täielikult kontaktivabalt, paljud tänased apteegid seda kahjuks hetkel ei saa võimaldada. Seetõttu loodame, et saame koheselt alustada aktiivset koostööd riigiga, et tänases olukorras apteekide kasvanud koormusele leevendust pakkuda.“

Eesti Õliühing ühendab 13 kütusesektoriga seotud ettevõtet, kellest 5 – Alexela, Circle K, Olerex, Terminal Oil ja Saare Kütus – opereerivad ka tanklate juures paiknevate kauplustega.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757