Autor: Kaubandus.ee • 10. aprill 2020

Eesti tarbijad eelistavad enamjaolt Eesti muna

Valgete kanamunade müük kasvab umbes kolmenädalase perioodi jooksul hüppeliselt ning kokku müüakse sel ajal üle kolme miljoni muna, kinnitab Eesti munatootja Dava Foods juht Vladimir Sapožnin.
Kolmenädalasel perioodil müüakse üle 3 miljoni muna
Foto: Raul Mee

Eesti tarbijatest eelistavad ca 60% Eesti muna. Peamiste põhjustena tuuakse välja muna värskus, usaldusväärsus, maitse, tervislikkus ja püsiv kvaliteet. Arvestades praegust eriolukorda, toetad kodumaist toitu süües ka kohalikku toidutööstust ja põllumajandust.

Sapožnini sõnul on Eesti munade puhul tarbija ja tootja üksteisele lähedal ning see tähendab tootjaile kindlasti ka suuremat vastutustunnet ja kohustust kõrget kvaliteeti hoida. „Kodumaises munatööstuses on kehtestatud kõrged standardid toiduohutuse, hügieeni, lindude tervise ja elutingimuste osas. Eesti muna puhul saab tarbija olla kindel toidu kvaliteedis,” toob Sapožnin esile.

Poed üle ujutatud importmunaga

Sapožnin nendib, et meie kauplused on odavate importmunadega üle külvatud ning sageli inimesed isegi ei tea, et nad ei osta eestimaist, vaid hoopis Ukrainast või Poolast toodud mune. Kodumaise ja importmuna eristamiseks tasub vaadata munal olevat templit, mille alusel saab teada nii muna tootja kui selle päritolumaa. Igal riigil on oma kood, mis tuuakse templil ära järjestuses teisena: Eestit tähistab tähekombinatsioon EE.

Kõikidel kauplustest müüdavatel munadel peab olema peal tempel, mis annab garantii, et need on toodetud vastavalt Euroopa Liidu nõuetele. Siinkohal rõhutab Sapožnin, et vaadata tuleb muna templit, mitte munakarpi. „Näiteks, kui karbi peale on lisatud märge, et see on vanaema talumuna, ei pruugi see tähendada üldse Eesti päritolu. Oluline on vaadata, mis tähekombinatsioon on muna peal,“ rõhutab Sapožnin.

Kodumaise muna tootmisprotsess jälgitav

Süües kodumaiseid mune, toetad jätkusuutliku munade tootmist, kuna sellel on väike ökoloogiline jalajälg. Näiteks kasutatakse Eggomunade tootmisel lahendusi, mis paiskavad atmosfääri minimaalselt süsihappegaasi. Lisaks on paigaldatud tootmisesse päikesepaneelid, mis võimaldavad taastuvenergiat.

Eggomuna juht peab tähtsaks jätkusuutliku munade tootmise osaks kõrgeid standardeid lindude hügieeni ja tervise osas. „Kogu kodumaiste munade tootmisprotsess detailselt monitooritud ja iga etapp jälgitav, mistõttu on see ka tarbijale kindel valik.“

Ideaalne pühademuna

Kõva muna keetmiseks kulub alates vee keema minemisest 9-10 minutit. Tegelikult on lisaks tavalisele kiirmeetodile võimalik muna kõvaks keeta ka ökomeetodil. Selleks tuleb külm muna potti panna ja veega katta. Siis potile kaas peale ja vesi kiiresti keema. Niipea, kui vesi keeb, tuleb pott tulelt tõsta, kuumus kinni keerata ning munal olenevalt selle suurusest 18–23 minutit kaane all vees seista lasta. Muna peab taluma kõrget temperatuuri ainult lühikest aega. Kaua aega kõrgel temperatuuril keetmine võib panna munavalge kokku tõmbuma ja muuta selle kummiseks, samuti teha rebu kõvaks. Seepärast tuleb muna kiiresti jahutada, eelistatult jääkülmas vees, nii et keemisprotsess lõpeks kohe

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757