Autor: Helen Külaots • 30. november 2022

Kuidas saada hea toidukaup soodsama hinnaga? Nõu annab Selveri kaubandusjuht

Selver teeb teatud toodetele igapäevaselt allahindlusi. Lisaks saab õhtuti osta soodushinnaga soojaleti- ja pagaritooteid. Seda võimalust kasutatakse jõudsasti ning nende toodete ostmine on tarbija jaoks nii säästu kui maailmavaate küsimus – viskame vähem toitu minema. Täpsemalt rääkis Selveri kaubandusjuht Jekaterina Aljohhina.
Foto: HENDRIK OSULA

Aljohhina sõnul on Selver märgistanud juba aastaid spetsiaalse allahindluse sildiga tooteid, mille säilivuskuupäev kätte jõuab. “Need on “kõlblik kuni” märkega tooted ja me hindame nad kuni 50% alla sellel päeval, mil kuupäev kukub. Sinna kuuluvad liha- ja kalatooted, vorstid, kulinaariatooted, rasvad, kastmed, munad ja lastetoidud. Allahindusprotsent sõltub siis kauba kogusest ja hinnaklassist,” selgitab Aljohhina.

Teise grupi, kus spetsiaalset allahinduse silti võib otsida, moodustavad “Parim enne” kuupäevaga tooted. “Need me hindame alla varem, et jõuaks enne realiseerimiskuupäeva kõik maha müüa,” ütleb Aljohhina ja lisab, et “parim enne” toodete tarbimine realiseerimisaja möödumisel ei ole tervisele ohtlik, vaid lihtsalt toote omadused võivad veidi muutuda.

Selveri kaubandusjuht Jekaterina Aljohhina

Kolmas võimalus soodsaid hindu leida on külastada kauplusi tund enne sulgemist. “Siis saab 50% allahindlusega osta tooteid soojaletist, pagariletist ning salatibaarist,” kinnitab Aljohhina. Läheneva säilivuskuupäeva soodustusi kasutavad kliendid juba teadlikult. “Paljud ostavad viimase kuupäevaga just lihatooteid ja panevad need kodus sügavkülma, kus need võivad rahulikult olla kuni 3 kuud. Sel juhul sõltub toote kvaliteet sellest, kuidas see külmikust välja võttes sulatatakse,” annab Aljohhina nõu, kuidas soodushinnaga toodete söömist planeerida.

Klient saab ka ise ennustada, millal toode alla hinnatakse. “Kui kiirestiriknevate kaupade riiulis (kala-, liha- või piimatooted) on mõnda tootegruppi palju alles ja säilivuskuupäev hakkab lähenema, siis on teada, et lähipäevil hinnatakse need alla,” ütleb Aljohhina ja lisab, et külmikud ja tootmistehnoloogiad on tänapäeval väga head – toode säilib hästi ja on ka viimasel kuupäeval väga kvaliteetne.

Kuupäeva möödumisel korjatakse need tooted müügisaalist ära. “„Kõlblik kuni“ kaupa ei tohi siis enam tarvitada, kuid “parim enne” kauba annetame me ära. Selver teeb koostööd Toidupangaga ja teiste ühingutega, kes siis need tooted abivajajateni toimetavad. Hea välimuse kaotanud puu- ja juurviljad annetame me aga farmidele loomade söögiks,” ütleb Aljohhina.

Säilivuskuupäeva lähenemise märgistamine on olnud edukas projekt: “Kliendil on lihtne märgata, ta saab toote soodsamalt ja tihtipeale teebki ta ostuotsuse nende kollaste siltide järgi. Need tooted lähevad riiulist alati kiiremini – kleebis täidab oma eesmärki, me ei pea tooteid maha kandma ja ära viskama,” ütleb Aljohhina ja lisab, et kui need tooted poleks märgistatud, ei oskaks klient neid üles leida.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757