Pagaritöösturid: saame hakkama ka Kilgi firmata

Rein Kilgi AS Pere ja selle kontsern on konkurentide sõnul täbaras olukorras, sest turul on tihe rebimine. Lahendus oleks firma müük.

"Konkurents turul tihe ja veepeal püsida on väga raske ning oma koha eest võitlemine nõuab palju ressurssi," sõnas Fazer Eesti AS juhatuse liige Kristjan Kongo. Fazeri juht oli kindel, et Pere ASile otsitakse uut omanikku. "Sellises olukorras firmale on see kindlasti üks parimaid lahendusi, kui oleks võimalik ettevõte maha müüa," lisas ta.

Seda, kas Fazer ise on kandidaatide hulgas, ei tahtnud ta kommenteerida. "Võin öelda seda, et ma usun, et selles olukorras kõik suuremad pagaritööstused Eestis hoiavad silmad lahti ja kaaluvad võimalikke ülevõtmisi või ühinemisi. Ma eeldan, et see on kõikidel päevakorrast läbijooksnud punkt," lausus Kongo.

Pagaripoisid OÜ omanik Meelis Pärn on ühe suurima konkurendi olukorraga kursis ja jälginud, mis seal toimub. "Näen, et tordid on turul ja tööd nad teevad, aga kuidas nad sellest välja tulevad, seda ma ei oska öelda," möönis Pärn. "Kui neil on olukord väga raske ja firmal on suured rahalised raskused, siis on see loogiline võimalus, et firma on müügis," lisas ta.

Pärn ei ole firma otsmist kaalunud, kuna see asub teises linnas ja suure firma tegemisi on kaugjuhtimisega raske juhtida.

AS Lõuna Pagarid juht Uno Kaldmäe oma valmisolekut Kilgi firma ära osta ei kommenteerinud, Eesti Leivaliidu presidendina ütles Kaldmäe, et loomulikult on iga tootja omavahel konkurent. "Turuolukord on pingeline juba aastaid. Selle olukorra on tekitanud see, et tootmisvõimsusi on piisavalt. Kõikidel tehastel on võimu veel rohkem toota ja samas tarbimine väheneb. Viimasel ajal pole ka keegi turult kadunud, toimub vaikselt rebimine suuremate vahel," rääkis ta.

Kaldmäe sõnul on Pere ASil väga head tooted, aga ju seal tehti mingeid juhtimisvigu, arvas ta. "Ei oska öelda, kuna seal taga oli terve kontsern, ka lihatootmine, Werol."

Laiematele probleemidele viitas ka Reval Kondiiter OÜ omanik Anri Treifeldt. "Mulle teadaolevalt leivatööstus kui selline töötas päris edukalt. Kõik need muud härra Kilgi ettevõtmised olid võib-olla sellised, mis tulevikku muserdasid," sõnas ta. Treifeldt lisas, et see on tavapärane käik, et kui firma on raskustes, et seda püütakse maha müüa ja edasi liikuda. " Ma arvan, et turul on piisavalt suuri tegijaid, et me kõik ei mahuks siia ära praegu. Selleks, et see firma välja vedada peab väga tugev äriplaan olema. Praegu paraku teised suured konkurendid on väga edukad. Ja ma arvan, et me saame hakkama ka ilma Pere Leivata," nentis Treifeldt.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara