12. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peagi hakatakse Lõuna-Eestis kauplusi sulgema

Foto: Julia-Maria Linna
Kuna Lõuna-Eesti kauplustes on alkoholi müügimahud märgatavalt vähenenud, siis olukorra pikaaegsel püsimisel ei ole välistatud, et hakatakse mõningaid kauplusi sulgema.

„Lõuna-Eesti kauplustes on meil sel aastal kange alkoholi ning õlle müügimaht vähenenud 23% sh kange alkoholi maht on vähenenud 32%. Üle Eesti jääb samuti silma eelkõige kange alkoholi müügimahu vähenemine kokku 13%,“ räägib Coop Eesti Keskühistu kommunikatsioonijuht Martin Miido. Ta lisab, et kuna numbrid räägivad iseenda eest ning kui taoline olukord püsib veel pikalt, siis ei ole välistatud, et mõni pood tuleb neil tulevikus sulgeda.

Maxima Eesti ostuosakonna direktor Kristina Mustonen rääkis, et võrreldes alkohoolsete jookide müüki Valga Maxima XX kaupluses tänavu ja mullu augustis, siis tuleb tõdeda 50% langust. „Müügi märgatav vähenemine algas tänavu märtsis, kui nägime aastases arvestuses järsku 30-protsendilist vähenemist,“ ütles ta. Lisades, et tänaseks on piirikaubandus hakanud mõjutama ka juba kaupluse kogumüüki – näiteks augusti käive oli 7% madalam kui aasta varem. Samal ajal kasvas nende Läti kolleegide andmetel Valka poes alkoholi müük märtsis 26% ja augustis juba 35%. Samuti kasvas Läti kaupluse kogukäive augustis 5%. Mustoneni sõnul võib sellest järeldada, et Valga inimesed eelistavad Valka kaupluses ka oma muud sisseostud sooritada.

„Tänase olukorra on põhjustanud eelkõige alkoholi aktsiisimäära tõus ja sellest tulenev märgatav hinnaerinevus Lätiga. Oleme arvamusel, et piirikaubanduse tuntavast kasvust tingitud olukord aitaks kõige paremini leevendada järgmiseks aastaks planeeritud aktsiisimäära tõusu edasilükkamine,“ ütles Mustonen. Täiendades, et Eesti kauplejana on nende võimalused  Läti kauplusega hinnas konkureerida olematud, kuna pelgalt siinsed tarne- ja aktsiisikulud ehk sisseostuhinnad on juba kõrgemad Läti kaupluse jaehindadest.

Selveri juhatuse liikme Kristi Lombi sõnul ei ole nad alkohoolsete jookide hindu langetanud piirkondlikult ning tema sõnul mõne protsendiline allahindlus olukorda ka ei muudaks.

Samuti ei ole alkoholi tavahindasid piiriäärsetes kauplustes muutnud Rimi. „Küll aga oleme sealsetes kauplustesse pannud müügile mõned erihinnaga tooted,“ rääkis Rimi Eesti Food kommunikatsioonispetsialist Katrin Bats.

„Selveril on esinduskauplus igas maakonna keskuses ning seda me muuta ei plaani,“ ütles Lomp. Kuid ta lisas, et olenemata Eesti vabariigi alkoholipoliitikast jätkavad nad kindlasti tegutsemist ning ilmselt profileerivad ümber enda kaubagruppe, et majanduslikult jätkusuutlik olla.

Lombi sõnul on raske spekuleerida konkurentide tegevuste üle, kuid ta usub, et väikesed Lõuna-Eesti kauplused on täna tõsise löögi all ning lähema kuu jooksul kuuleme veel mitmetest sulgemistest.

Bats ütles, et Rimi kaupluseid nad seal piirkonnas kindlasti alkoholi müügimahu vähenemise tõttu sulgema veel ei pea. „Ilmselt see mõjutab enam väikekaupmehi, keda alkoholimüügi sedavõrd suur langus paneb ehk uksi sulgema.“

 „Kui me räägime kaubanduse kokku tõmbamisest, siis kaupluste sulgemine pole sugugi välistatud. Täna tegutseb 12 600 elanikuga Valgas kaheksa erinevad kauplust ning piirikaubanduse mõju on neile kõigile tuntav,“ ütles Mustonen. Lisades, et aktsiisitõus võib jaeturul toimuvaid muutusi vaid kiirendada. Sellegi poolest näevad nad Maxima kauplust ka edaspidi Valga ühe suurima poena.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757