Vihand: praegu tuleb karta valitsust rohkem, kui konkurente

Coop Eesti Keskühistu juht Jaanus Vihand
Coop Eesti Keskühistu juht Jaanus Vihand

Coop Eesti juhatuse esimehe Jaanus Vihandi sõnul on konkurentide käitumist võimalik ennustada, sest reeglina põhineb see ratsionaalsetel ja majanduslikult põhjendatud alustel. „Valitsuse puhul see nii ei kipu olema,“ ütleb Vihand.

„Jaekaubanduses on praegu kahtlemata üsna hea aeg, kuid see on sektorite kaupa väga erinev,“ ütles Vihand. Coopi põhiturul läheb praegu (Läti alkoralli kõrvale jättes) üsna hästi, kuid Vihandi sõnul on siin omad riskid olemas.

„Praegu tuleb karta siiski rohkem valitsuse tegemisi, kui konkurentide omi.“ Tema sõnul on konkurentide käitumist võimalik ennustada, sest reeglina põhinevad nende tegevused mingitel ratsionaalsetel ja majanduslikult põhjendatud alustel. Vihandi hinnangul, meie valitsuse puhul see paraku aga nii ei kipu olema.

Jaekaubanduses palgatõus jätkub. „Omad prognoosid palgatõusu osas on meil muidugi tehtud, kuid ei hakkaks konkreetseid arve välja tooma,“ ütles Vihand. Tagasivaatavalt on neil aga igal aastal palgafond ca 10 – 11 % tõusnud.

Tööviljakus inimese kohta on kasvanud

 

Coop võtab laienemiste ja uute projektide tarvis kindlasti töötajaid juurde. Samas on nad paljusid olemasolevaid protsesse muutnud efektiivsemaks. Tänu sellele on ka tööviljakus inimese kohta kasvanud ja sama hulga inimestega on nad teinud rohkem tööd ära. „Usun, et meie tänast meeskonda vaadates ja uusi lahendusi kasutades oleme võimelised sama hulga inimestega tegema veelgi 10 – 15 % rohkem tööd,“ sõnas Vihand.

Vihand rääkis, et Coop avab või renoveerib igal aastal 10 – 15 kauplust. „Kindlasti sulgeme ka igal aastal mõned kauplused, mille külastatavus on langenud alla kriitilise piiri.“ Vihandi sõnul on see tavapärane protsess ja seotud muudatustega demograafias, infrastruktuuris, seadusandluses ja konkurentsis. „Viimase all tuleb tänasel päeval vaadelda ka piiriülest kaubandust.“

Mida tulevik toob?

„Järgneva 12 kuu jooksul näeme kindlasti piirikaubanduse edasist suurenemist,“ on Vihand kindel. Tema sõnul konkurents tiheneb jätkuvalt uute kaupluste lisandumise näol, kuid mõne tänase turuosalise suurem hüpe saab toimuda vaid mingi teise turuosalise ülevõtmise/ühinemise läbi. „Orgaaniliselt muutuvad turuosad 1-2 protsendipunkti võrra.“

Vihandi sõnul on tööjõupuudus lühikeses perspektiivis muidugi ebamugav, kuid pikemas perspektiivis pigem kasulik – paneb rohkem pingutama ja otsima võimalusi nutikamaks tegutsemiseks. „Mure on aga hoopis sellega, et kliendibaas kuivab aasta-aastalt kokku ja kuigi elatustaseme tõusu tõttu suuremat turulangus lähiaastatel karta ei ole, siis pikemas vaates on see peamine probleem,“ ütles Vihand.

Coop on ka järgmisel aastal aktiivne investeerija ja kindlasti panustavad nad enda arengusse ka edaspidi senisega võrreldavas mahus. Vihandi sõnul plaanivad nad investeerida järgmisel aastal nii palkadesse, turundusse, tehnoloogilistesse lahendustesse, uutesse kauplustesse kui ka e-kaubandusse. Täpset investeeringu summat ei soostunud ta ütlema.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik!

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara