Autor: Kaubandus.ee • 30. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avati Läti IKEA

30. augustil avas Rootsi kodusisustuskett IKEA enda esimese poe Lätis. Baltikumi suurimast IKEA poest leiab ühe katuse alt enam kui 8000 toodet enda kodu sisustamiseks, seejuures maksab peaaegu 3000 nende seast vähem kui 10 eurot.

“IKEA visioon, mille toome Läti elanikeni, on parema igapäevase elu lubadus paljudele inimestele. See, et meie valikust leiab peaaegu 3000 kodu jaoks mõeldud toodet, mille hind on väiksem kui 10 eurot, näitab meie pühendumust vastata Läti inimeste vajadusele funktsionaalsete, kaunite, kvaliteetsete ja samas taskukohaste sisustustoodete järgi. Lisaks sellele tahame pakkuda parimat kliendikogemust. Lisaks sellele pakume kõikidele toodetele 90-päevast tagastusvõimalust, tänu millele saavad kliendid tooted lihtsalt tagasi tuua, kui nad peaksid ümber mõtlema,“ lausus Läti IKEA poe juht Inga Filipova.

Tema sõnul on peamine uudis, mille IKEA turule toob, madalad hinnad, lai valik, mööbel, mille saab kätte samal päeval (ja seda ka suurte süsteemide puhul, nagu näiteks terved köögilahendused), lahendused väikestesse ruumidesse ja erinev kogemus tarbijale, kes leiab ühe katuse alt nii ideid kui ka lahendusi.

„Enne Läti turule sisenemist viisime läbi üle 30 uuringu, et teha kindlaks, mida selle riigi elanikud vajavad ja millest nad unistavad, ning leida lahendus, mis aitaks meie inimestel elada paremat elu enda kodus. Leidude põhjal pakume selliseid kohalikke lahendusi, nagu väiksed köögid, kodukorrastussüsteemid, kahele lapsele mõeldud lastetoad ja väikeste tubade sisustus,“ lausus Filipova.

Suurim IKEA pood Balti riikides

IKEA Riia poest saab suurim Balti riikides – selle suurus on 34,500 m2. Poe juhataja kohaselt on Riia pood jagatud 5 põhiosaks. Klient alustab enda teekonda 2. korruse näidistubadest, mis on mõeldud inspiratsiooni kogumiseks ja lahenduste näitamiseks. Seejärel leiab klient end poehallist, kust saab valida näiteks söögiriistu, kodutekstiile, taimi ja väiksemaid sisustuselemente. Ülejäänud osad asuvad iseteenindusalas, kust külastajad saavad kaasa võtta valitud mööbli ja selle endaga samal päeval koju kaasa võtta. Külastaja teekonna lõpetavad lisateenuste alad, kust saab tellida kojuvedu, liisingut, tagastada tooteid jne.

IKEA poes asub ka 450 istekohaga restoran, IKEA bistroo-kohvik, mis on tuntud enda hot dogide ja 30-sendise jäätise poolest ning Rootsi toidupoe.

Jätkusuutlik elu

IKEA on tuntud ka jätkusuutliku elu edendamise poolest. IKEA Riia poes on üle 500 lahenduse, mis on pühendatud jätkusuutliku koduse elu tagamiseks, ressursside säästmiseks ja taaskasutamiseks. Samuti on osa mööblist ja teistest kaupadest valmistatud ümbertöödeldud materjalidest.

“IKEA eesmärk on vähendada ökoloogilist jalajälge ja samal ajal julgustada ja toetada jätkusuutlikku elu kodudes,“ lausus Filipova.

Poe hoone ise on samuti varustatud roheliste lahendustega: LED valgustuse, kuuma vee jaoks mõeldud päikesepaneelide, erinevate ümbertöötlemise tehnoloogiate ja muu sellisega.

Eriline tähelepanu lastega peredele

Kaupluses on erilist tähelepanu pööratud turvalisele ja meelelahutuslikule keskkonnale just laste jaoks. 3-7-aastased lapsed saavad tasuta viibida Smaland mängutoas ning kogu näidisruumide ala on üles seatud nii, et lapsed endale mööbliga mängides viga ei teeks.

„IKEA pakub lastele erilist valikut: meilt leiab mööblilt hällist teismelise toani, lisaks veel mänguasju ja vahendeid lapse loomingulisuse arendamiseks. Oleme loonud mõnusa keskkonna nii poes kui ka restoranis. Tahame, et pood ei oleks pelgalt koht mööbli ja kodusisustuse ostmiseks, vaid ka koht, kus terve pere saab toredasti aega veeta,“ lausus IKEA Riia poe juht.

Pood asub Riia äärel Juglase ja Bikernieku ristil ning see asub 15-minutise autosõidu kaugusel Riia kesklinnast.

Loe lisaks
IKEA andis lubaduse viia jätkusuutlik elu uuele tasemele
Läti IKEAL nii fänne, kui protestijaid
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757