Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 8. juuni 2020

Kuidas valida enda ettevõtte optimeerimiseks sobivaimad käsiterminalid?

Kiire ja täpne andmekogumine on eriti oluline suure kaubaliikuvusega valdkondades nagu kaubandus, transport ja logistika, kus päevas tuleb registreerida sadade või tuhandete toodete liikumist, seda nii kaupade vastuvõtmisel, ladustamisel, väljapanekul, väljasaatmisel ja transpordil.

Käsiterminalid ehk käsiarvutid on tänapäevasel digitaalsel ajastul iga toodetega tegeleva ettevõtte jaoks kulda väärt abimehed. Mitmed ettevõtted on tänu käsiterminalide mobiilsuse ja täpsusele tõstnud tööprotsesside efektiivsust ja viinud andmekogumisega seotud vigade tekkimise miinimumini, vähendades seeläbi ressursikulu ja suurendades kasumlikkust.

Kiire ja täpne andmekogumine on eriti oluline suure kaubaliikuvusega valdkondades nagu kaubandus, transport ja logistika, kus päevas tuleb registreerida sadade või tuhandete toodete liikumist, seda nii kaupade vastuvõtmisel, ladustamisel, väljapanekul, väljasaatmisel ja transpordil.

Sellistes valdkondades on eksimisruumi vähe ning iga ebaefektiivse tööprotsessi, problemaatiliste seadmete, vale või puuduliku info tõttu kaotatud sekund kuhjub ning muutub ajapikku tõsiseks probleemiks.

Kuid mille põhjal valida enda ettevõttesse sobivaimad käsiterminalid, mis aitaks optimeerida andmekogumisega seotud tööprotsesse?

Iga ettevõtte töökeskkond ja töökorraldus on erinev, kuid kaubanduse ja logistika nõudlikes tingimustes on oluline, et kasutatavad seadmed oleks vastupidavad, kiired, täpsed ning mugavad kasutada ka pikema perioodi jooksul. Järgnevad peamised punktid, millega käsiterminale valides arvestada.

Vastupidavus

Suurtes betoonpõrandatega laos opereeriva laotöötaja, päev läbi klientidele pakke transportiva kulleri kui ka kaupluse riiulite vahel tegutseva töötaja jaoks on oluline, et nad saaksid enda töövahendites kindlad olla ükskõik kui halastamatus keskkonnas nad ka ei tegutseks.

Nõudlikes tingimustes kasutatavate käsiterminalide soetamisel tuleb tähelepanu pöörata seadme kvaliteedile ning arvestada nende kukkumis-, löögi-, tolmu- ja veekindlusega. Pidevad kukkumised, põrutused, niiskus, vedelik, kemikaalid, külmad kui ka kuumad temperatuurid ei tohiks käsiterminalidele probleeme valmistada. Iga sekund, mis on kaotatud katkise või problemaatilise seadme tõttu, tähendab kaotatud tulu.

Kukkumiskindluse juures tuleb arvestada, et ükskõik kui hoolikalt ja tähelepanelikult käsiterminale kasutatakse, tuleb siiski ette maha pillamisi. Probleemide vältimiseks peaksid käsiterminalid olema kukkumiskindlad vähemalt nende põhiliselt opereerimiskõrguselt ehk 1-1.5 meetri kõrguselt.

Keskkonna tingimustele vastu pidamine on eriti oluline operaatoritele, kes töötavad välitingimustes. Käsiterminalid peavad olema töökindlad erinevates ilmastikutingimustes, nii palava ja päikeselise ilmaga kui külma ja vihmase ilmaga. Üldiselt võiks käsiterminal tõrgete vältimiseks olla vähemalt IP65 kaitseastmega ehk täielikult tolmukindlad ja kaitstud voolava vee eest.

Eelkõige tervishoiu asutustes, kuid praeguse koroonaviiruse leviku tõttu ka teistes asutustes, on samuti oluline, et kasutatavaid seadmeid oleks võimalik erinevate keemiliste koostisosadega desinfitseerimisvahenditega puhastada ilma seadet kahjustamata. Selle jaoks tuleks vaadata seadmete kemikaalide taluvust.

Kasutusmugavus

Käsiterminalid peavad olema piisavalt kerged ja mugavad, et ka pikkadel tööpäevadel ei põhjustaks seade kasutajale ebamugavust.

Intensiivsema skaneerimise jaoks, näiteks laos inventuuri tehes, on soovitatav kasutada püstolkäepidet, mis võimaldab operaatoril hoida neutraalset käeasendit ning vältida liigset pinget käes. Olukordades, kus lisaks skaneerimisele tuleb ka pidevalt ekraani vaadata, on mugavam kasutada terminali ilma käepidemeta. Arvestades, et käsiterminale võidakse kasutada erinevateks ülesanneteks on kasulik valida seadmed, millel on kergelt kinnitatav ja eemaldatav püstolkäepide.

Terminalide ekraan peaks olema piisavalt suur ja ere, et kasutaja ei peaks selle lugemiseks enda silmi liigselt koormama ning saaks info kätte kiiresti, seda ka otsese päikesevalguse käes.

Skaneerimine

Vastupidavuse ja mugavuse kõrvalt tuleks loomulikult vaadata ka käsiterminali andmekogumise võimekust. Terminali skanner peab olema kiire, lugema kõiki vajalikke koode ning andma kohese tagasiside õnnestunud või ebaõnnestunud lugemisest. Kiire koodi lugemine koos kohese tagasisidega tagavad rikkumata töörütmi ja produktiivsuse.

Tänapäeval liigutakse üha enam 1D ribakoodidelt 2D koodidele. Põhjuseks on 2D koodide võimekus hoida väikesema ala peal kordades rohkem infot kui 1D ribakoodid. Seega on käsiterminale valides mõistlik vaadata seadmeid, mis loevad nii 1D kui 2D koode.

Lisaks tuleb arvestada, et iga tootmisettevõtte markeerimisstandardid on erinevad, seega on oluline, et käsiterminalide skannerid oleks võimalikult paindlikud ja multifunktsionaalsed, lugedes kõiki enim kasutatavaid koodiformaate, kõikvõimalikelt pindadelt ning seda ka juhul kui kood on kile, plastiku või mõne muu läbipaistva materjaliga kaetud.

Vastavalt olustikule tuleks mõelda ka skaneeritava ala valgustamisele. Hämaras või pimedas keskkonnas töötades tuleb kasuks kui terminalil on skaneeritava ala valgustamiseks eraldi valgusti, mis võimaldab vaatamata välise valguse puudumisele probleemideta koode lugeda.

Ühilduvus

Andmetöötluse efektiivsuse aluseks on andmete kiire liikumine. Selleks on pea kõikidel tänapäeva käsiterminalidel nii Wi-Fi, 4G, Bluetooth kui NFC ühilduvus, mis võimaldaks kogutud info võimalikult kiiresti edasi saata.

Käsiterminalil peaks olema viimase aja Wi-Fi ja andmeside protokollid, mis tagaks kvaliteetse ühenduse ning võimaldaks seadmel kiiresti erinevate võrkude ja access pointide vahel vahetuda. Vältimaks ootamatuid võrguühenduse puudumisi on seadme võime erinevate võrkude vahel vahetuda eriti oluline suuremates ladudes ja kauplustes, kus kogu tööala võrguga katmiseks on kasutatud mitut erinevat ruuterit ja access pointi.

Vastavalt ettevõtte vajadusele tuleb vaadata ka Bluetoothi võimekust, mis võimaldab käsiterminali erinevate lisaseadmetega ühendada (näiteks printerite ja kõrvaklappidega), GPSi ühendust, mis on oluline kuller- ja transpordifirmadele, ning NFC ühendust, mis võimaldab lugeda näiteks kliendikaarte.

Aku

Pikad tööpäevad nõuavad pikalt vastu pidavat akut. Pidevas kasutuses olevatel käsiterminalidel peaks olema piisavalt suure mahuga akud, et terve tööpäev muretult vastu pidada.

Juhuks, kui terminali aku saab enne tööpäeva lõppu siiski tühjaks, on töötempo säilitamiseks kasulik varuaku olemasolu. Siinkohal aitab kaasa kui terminalil on võimekus teha “Hot-Swap” akuvahetust, mis võimaldab seadme akut vahetada ilma, et seade teeks täieliku restardi ja sulgeks pooleli olevad protsessid. Peale “Hot-Swap” akuvahetust saab poolelijäänud tegevusega sama koha pealt jätkata.

Üheks levinud veaks käsiterminalide ning ka teiste mobiilsete seadmete puhul on aastaid olnud vigased laadimispordid. Avatud kui ka kaetud pordid koguvad mustust ning nõuavad korrektseks funktsioneerimiseks pidevat puhastust ja hooldust. Tiheda kasutuse tõttu laadimispordid siiski kuluvad, raskendades ajapikku seadme laadimist ja nõudes lõpuks parandust.

Viimastel aastatel populaarsust kogunud juhtmevaba laadimine kaotab selle probleemi. Juhtmevaba laadimine toimub elektromagnetilise induktsiooni abil ning seda võimaldavad moodulid on akusse või seadmesse sisse ehitatud, mistõttu ei sõltu aku laadimine seadme laadimisportidest. Lisaks suuremale töökindlusele ja madalamatele hoolduskuludele pakub juhtmevaba laadimine ka kasutusmugavust.

Tehnilised andmed ja tugi

Loomulikult tuleb kõige selle kõrval arvestada ka seadme üldiste tehniliste andmetega nagu protsessori võimekuse, RAM- ja tavamälu, kaamerate, operatsioonisüsteemi ja lisafunktsioonide peale, mida ettevõtte töös vaja võib minna, ning mõelda ka seadme tehnilise toe ja garantii peale, et küsimuste või probleemide korral kellegi poole pöörduda.

Käsiterminalid on loodud ettevõtete andmekogumisprotsesside efektiivsemaks ja kvaliteetsemaks muutmiseks. Valdkondades nagu kaubandus ja logistika, kus kaup liigub kiiresti ja suurtes kogustes, mängib andmete korrektsus ja info töötlemise kiirus suurt rolli. Ettevõtte vajadustele, soovidele ning töökeskkonnale vastavad käsiterminalid on investeering, mis tasub end tänu suurendatud produktiivsusele ja andmekvaliteedile kiiresti ära.

Nixor on tehnoloogiaettevõte, kelle põhitegevus on seotud info- ja turvatehnoloogia terviklahenduste arendamisega ja tugiteenustega. Koos pikaajalise koostööpartneri Datalogicuga toob Nixor Baltikumi tipptasemel skaneerimistehnoloogiaga Memor seeria käsiterminalid, kuhu kuuluvad äsja avalikustatud lipulaev Memor 20 ning eelmine aasta turule tulnud Memor 10. Täpsemat infot leiad Nixori kodulehelt või võta meiega ühendust ning aitame leida Teie ettevõttele parimad lahendused: [email protected]
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757