18. september 2023

Laolahenduste järgmine põlvkond: kuidas säästa ruumi ja kiirendada tellimusprotsessi samal ajal?

Tänases kiires maailmas otsivad ettevõtted ja organisatsioonid iga võimalust, kuidas tehnoloogia abiga enda logistikaprotsesse kiirendada ja tegevusi optimeerida. Tavainimesele kerkib sellisest asjast rääkides ilmselt pähe iseteeninduskassa või pakiautomaat, kuid kaubandusprotsessis on veel mitmeid teisi lülisid, mida saab paremaks ja efektiivsemaks teha.

Üks hiljutine oluline areng kaubandusvaldkonnas on automaatsed ladustuslahendused (Automated Storage and Retrieval Systems ASRS). Tegemist on süsteemiga, kus kogu ladu on üles ehitatud spetsiaalselt robotite jaoks. Ladu katavad rajad, mida mööda saab robot õige pakini liikuda, selle peale võtta ja töötaja juurde pakkimispunkti toimetada. Seejärel saab ta ülejäänud asjad laokasti tagasi toimetada.

See, et ladudes liiguvad tänapäeval ringi ka robotid, ei ole muidugi midagi uut. Antud lahendust, mille nimeks Baltikumis on AutoStore ja mida pakub StrongPoint eristab aga see, et kogu ladu on disainitud spetsiaalselt robotite jaoks, mis tähendab, et riiulite vahel ei ole vahesid inimestele liikumiseks, mis aitab kokku hoida väga palju ruumi. Kogu asja mõte ongi säästa ruumi, vähendada tööjõukulusid ja tõsta efektiivsust.

Kuidas lahendus töötab?

Kogu süsteemi idee on lihtne. Tooteid hoitakse süsteemis paika seatud kohas ning robot toimetab selle inimesega pakkimispunkti, kui seda on vaja. Siiski on siin palju erinevaid võimalusi lahenduse ülesehitamiseks.

On olemas kraanapõhiseid lahendusi, kus robot liigub mööda rada ja liigutab tooteid seadme küljes oleva kraanamehhanismiga. Teine populaarne lahendus on riiulisüsteemid, kus tooteid hoitakse riiulis ning mööda riiulit saab liikuda robot ja tooted peale võtta. Kolmas lahendus, mida kasutab ka AutoStore on võrgustikupõhine (grid-based) süsteem. Selles süsteemis on tooted asetatud kastidesse üksteise peale ja kõrvale ning nende kohal on radade süsteem, mida mööda liiguvad robotid. Õige toote kohale jõudes, saab robot liikuda alla, võtta peale vajaliku kasti ja toimetada selle töötajani, kelle jaoks on enamasti loodud spetsiaalne pakkepunkt.

Foto: Marius Beck Dahle

Mis on selle süsteemi suurimad eelised?

StrongPointi pakutava AutoStore lahenduse suurimaks eeliseks on kindlasti ruumi säästmine. Kuna tooted saab asetada kompaktselt kokku ja vahekäikude jaoks ruumi pole tarvis, saab ühes AutoStore’i laos hoida kuni 4 korda rohkem tooteid kui sama suures traditsioonilises laos. See aitab mõistagi säästa ka raha, kuna lao jaoks peab rentima või ostma palju vähem maad või laoruumi.

Samuti aitab selline süsteem muuta protsesse palju kiiremaks, kuna robot suudab toodeteni jõuda ja need inimesteni toimetada märksa kiiremini, kui seda suudaks riiulite vahel liikuv töötaja. Samas töötajate jaoks on automaatsete ladustussüsteemide juures oluline turvalisuse aspekt. Kuna inimene ei pea suurte ja raskete kastidega riiulite vahel liikuma ja neid sealt võtma, ei ole ka ohtu, et mõni neist töötajale peale vajub. Samuti saab süsteemis hoida külmutatud tooteid, seega ei pea töötaja külmtooteid tuues ise külmruumi astuma.

Mõistagi aitab kogu lahendus ka inventaril suurepäraselt pilku peal hoida. Kuna robot on ühendatud keskse süsteemiga, saab kaupleja alati suurepärase ülevaate, mis tooteid ja kui palju tal laos on ning see ei sõltu inimfaktorist, kus peab tavalistes ladudes teinekord andmeid käsitsi sisestama.

Kokkuvõttes on automaatsed ladustuslahendused suurepäraseks võimaluseks, kuidas ettevõtte või organisatsiooni logistikaprotsesse optimeerida ja kiirendada ning raha kokku hoida. Samuti säästavad need olulisel määral ruumi ja isegi töötajate tervist, mistõttu kogubki lahendus üle maailma aina populaarsust ning aina rohkem ettevõtteid võtab neid igal aastal kasutusse.

Rohkem infot AutoStore lahendusest leiate siit!

Või võtke ühendust: Anton Martšenko, tel. 55670797 või [email protected]

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757