Autor: Kaubandus.ee • 15. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liviko: ettevõtluskeskkond ei ole enam aimatav

Eesti alkoholitootja –ja importija Liviko hinnangul on alkoholimüügi piirangute ümber toimuva näol tegemist politikaanlusega, mis ei teeni tegelikult rahva tervise eest hoolitsemise eesmärki, teatas firma.

Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi ütles viimastel kuudel alkoholimüügi ümber toimuvat kommenteerides, et keskkond on kohaliku legaalse tootja jaoks ebastabiilne ning ettearvamatu.

„Meie võime öelda, et konkreetselt alkoholi tootmise ja müügiga seotud majanduskeskkond on muutunud äraarvamatuks, mis on ettevõtja jaoks halvim, mis saab juhtuda. Oleme väga seda meelt, et Eesti riigil peab olema meie rahvuslikke huve arvestav alkoholipoliitika, kuid see rapsimine, mis kevadel pihta hakkas, vaid suurendab ebastabiilsust. Kindlasti ei teeni trall alkoholimüügi ümber tarbijate, ausate ettevõtjate ega kogu ühiskonna huve," sõnas Kalvi.

Liviko maksab aastas üle poole miljardi krooni erinevaid makse. Kalvi sõnul häirib kõige enam just suhtumine. „Enamikust otsustest me loeme lihtsalt lehest, uued korrad hakkavad kehtima kohati päevaste, kohati nädalaste etteteatamistega. Põhjendused on seejuures kõige erinevamad. Poliitikud peaksid mõtlema sellele, et ühel päeval kui selgub, et legaalse kauplemise piiramise tulemusel tuleb turule tagasi uuesti salaviin, siis keegi peab selle eest ka vastutama,” sõnas Kalvi.

Tema sõnul on kurb lugeda ka ettepanekut hakata tootma alkoholivaba Vana Tallinnat. „Vana Tallinn on Eesti üks tuntumaid kaubamärke, kuhu on läbi aastakümnete investeeritud tohutuid vahendeid. Ma leian, et poliitikutel ei ole kohane ettevõtjaid õpetada, kuidas nemad oma äri peavad ajama. Jäägem igaüks ikka oma liistude juurde. Neid riike on maailmas ilma meietagi liiga palju, kus poliitikud teavad paremini, mida erasektor „peaks” tegema ja mida mitte,” sõnas Kalvi.

Liviko müüs 2006. aastal ligi 11 miljonit liitrit kanget alkoholi ja maksis aastaga riigieelarvesse 496 miljonit krooni alkoholiaktsiisi. Liviko kuulub täielikult Eesti kapitalile, ettevõtte ainuomanik on valdusfirma NG Investeeringud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757