Autor: Kaubandus.ee • 13. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti seab piiranguid kaubanduskartellidele

Läti suured ja võimsad kaubandusketid on hirmul, kuna, kuna valitsusel on plaanis neid piirama hakata.

Eelmisel nädalal valitsuses heakskiidetud konkurentsiseaduse muudatused keelavad 25protsendist turuosa omavatel kauplejatel muu hulgas ebaõiglaselt ja põhjendamatult hindu kehtestada ja partneritele kohustusi panna, kirjutas Äripäev. Lätlased tahtsid turgu valitsevaks ettevõtteks kuulutada ka 70 miljoni latise ehk 1,6 miljardi kroonise käibega kaubandusettevõtteid, kuid see säte ei läinud Euroopa Liidus läbi.

Läti kaubandusketid on vihased. "Seaduseelnõu on eelkõige ebaõiglane kauplejate suhtes. Muudatused diskrimineerivad supermarketeid ja annavad eelise tarnijatele," teatas ajakirjandusele Läti Kaubanduse Assotsiatsiooni esimees Henriks Danusevics, kelle sõnul ohjavad muudatused just inflatsiooni.

Danusevicsi selgitusel on viimastel aastatel tootjahinnad tõusnud kiiremini kui poehinnad. Nii kallinesid munad viimase kolme aastaga kaubanduskettidele 26 protsenti, aga poehind tõusis ainult 16 protsenti. Jahu puhul on samad arvud 21 ja 4,5 protsenti.

Henriks Danusevics, Läti Kaubanduse Assotsiatsiooni esimees "Arvatakse, et kaubandusketid dikteerivad mängureegleid, kuigi tihti seavad just tootjad ise meile reegleid," ütles Rimi Balticu juht Antonio Soares.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757