Autor: Kaubandus.ee • 29. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurbritannia pakub kartellivihjete eest pealekaebajale kuni 100 000 naela

The Office of Fair Trading teatas täna pakkumisest maksta kartellide paljastamisele ja nende vastu sammude astumiseni viivate vihjete eest tasu kuni 100 000 naela (2,04 mln krooni).

Preemia on mõeldud neile, kes omavad tõesti inside-informatsiooni kartellikokkulepete kohta ning riigiasutus lubab hoida nende isikud rangeimas saladuses. Oletuste puhul, et "minu äri on langenud kartelli ohvriks" avaldajal sellist infot ilmselt ei ole, märkis asutus. Tasu makstakse täpse ja tõestatava info eest, mis osutub kasulikuks ametkonna kartellidevastases tegevuses. Summa arvutatakse kehtestatud valemi kohaselt ega ole kaubeldav.

Tasu maksmist pakutakse tänasest järgneva 18 kuu jooksul, misjärel otsustatakse, kas muuta see alaliselt kasutatavaks vahendiks. OFT tõi välja, et üldjuhul ei maksta tasu inimestele, kes on ise olnud aktiivsed osalised kartellide tegevuses. Nende puhul on tasuks kriminaalvastutusest vabastamine, kui nad esimestena ja enne konkreetsete ettevõtete suhtes uurimise alustamist annavad võimudele olulist infot. Võidakse teha ka erandeid, näiteks võib tasu maksmine kõne alla tulla madalama astme töötaja puhul, kes oli kartellist küll teadlik, kuid ei kuulunud ise otsustajate hulka.

Kartell kui selline on Suurbritannias keelatud ning liikmeksoleku eest võib ettevõtet trahvida kuni kümne protsendiga aastakäibest. Inimesele võib kartelli tegevuses osalemine olla kriminaalkuritegu karistusega kuni viis aastat vanglat ja/või piiramata suurusega trahv, ettevõtete juhtidele veel lisaks kuni 15-aastane ärikeeld.

OFC kõrgema ametniku Simon Williamsi sõnul ei ole kartellid ainult suurettevõtete mängumaa: "Kui näiteks kohalikud võimud otsivad oma koolide remontijat, on lubamatu, kui kohalikud ettevõtjad pakkumiskonkursi segamiseks omavahel hinnad kokku lepivad. See on halb nii maksumaksjaile, tarbijaile kui teistele ettevõtetele."

Briti riigiasutus peab kartelliinfo ligimeelitamiseks üleval vastavat tasuta 800-seeria telefoniliini.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757