Autor: Kaubandus.ee • 25. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hillar Tederi O’Keyl sihikul viis kaubanduskeskust Ukrainas

Eesti ärimehe Hillar Tederi kontrolli all olev Luksemburgis registreeritud valdusfirma Expert Capital S.A plaanib mõne aastaga ehitada Ukrainasse viis kaubanduskeskust.

Euroopa Arengu ja Rekonstruktsioonipank (EBRD) annab firmale Expert Capital S.A. laenu summas kokku 139,3 miljonit dollarit kaubanduskeskuste ?'Key ehitamiseks Ukrainas. Projekti üldmaksumus on 165 miljonit dollarit (1,7 miljardit krooni). Kaubanduskeskused on plaanis ehitada Krivoi Rogis, Simferoopolis ja Kiievis.

Simferoopoli projekti puhul teeb Expert Capital koostööd Arco Varaga.

Expert Capital Management juhatuse esimees Raul Parusk märkis, et Expert Capital pole veel EBRD-lt laenu saanud, laenuleping sõlmitakse nimelt ülehomme.

„Meie jaoks on EBRD-lt laenu saamine oluline, sest see näitab organisatsiooni kvaliteeti, kuna EBRD-l on kõrged nõudmised laenusaajale,” oli Parusk rahulolev.

Laenuraha ja omafinantseeringu eest on kavas ehitada kolm kaubanduskeskust, mis valmiksid 2008-2009. aastal.

Paruski sõnul on O’Keyl eesmärk olla 4-5 aasta pärast vähemalt viie Ukraina suurema kaubandusketi seas. „Ukraina turg on kiiresti arenev. Hüpermarketeid on vähe, kuid huvi on nende vastu suur,” tõi ettevõtja esile turu arengupotentsiaali.

Lisaks EBRD poolt finantseeritavatele projektidele on Expert Capitalil veel kaks projekti käimas. Üks on UniCrediti poolt rahastatav projekt Kiievis ja teine UkrSibi poolt rahastatud projekt Zaporozjes.

UniCrediti poolt rahastatava projekti esimene järk tähendab 150 miljoni dollari eest kaubanduskeskuse ehitamist Kiievis, teine järk hõlmaks veel üle 200 miljoni dollari eest elamuehitust.Zaporozje linna projekt tähendab 70 miljoni dollari eest kaubanduskeskuse ehitamist, mis valmiks 2009. aasta lõpul.

Expert Capital kasutab nende viie projekti puhul erinevaid ehitajaid, nii Ukraina kohalikke ehitusfirmasid kui ka näiteks Eesti Ehituse tütarfirma teenuseid.

Kokku tuleb Ukraina turule viie projektiga umbes 200 000 m2 rendipinda.

Praegu on O’Keyl Ukrainas kolm hüpermarketit.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757