Autor: Kaubandus.ee • 30. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Briti supermarketite kett Tesco sihib Venemaa turgu

Suurbritannia suurim jaekett Tesco plaanib esimeste kaupluste avamist Venemaal, et osa saada sealsest jõukuse ja tarbimise kasvust, kinnitasid agentuurile Bloomberg kolm kaubandushiiuga kõnelusi pidanud kinnisvaraeksperti.

Tesco kaalub teid turule sisenemiseks, ütles maailma suurima kommertskinnisvara firma CB Richard Ellis Group Inc Moskva kontori juht Jeff Kershaw. Ka kahe teise kinnisvarafirma esindajad kinnitasid, et Tesco otsib oma kauplustele sobivaid asukohti. Firma ise praegu kommentaare andma ei soostunud, kirjutas Bloomberg.

Tesco saab enam kui veerandi oma käibest välismaalt, kus kauplused ulatuvad Türgist Malaisiani. Venemaal tuleb Tescol toidukaupade turul rinda pista nii Venemaa suurima supermarketite omaniku X5 Retail Groupi, Saksa Metro kui Prantsuse Carrefour'iga. Turu suurus oli UBS panga hinnangul mullu 191 miljardit dollarit – kasv 32%.

Tesco pole kiirustanud, kuna „elanikkond on kontsentreerunud linnadesse, mis on üksteisest väga kaugel. Logistika mõttes on see toidukaupade jaemüüjale raske,” kommenteeris MF Global analüütik Chris Gower. Metrol, mis on X5 lähim rivaal, on „turuletulek bürokraatlike takistuste tõttu kaua aega võtnud,” jätkas ta.

Tesco, mis on Venemaale minekut kaalunud 2005. aastast saadik, ei ole tänagi sõlminud veel mingeid konkreetseid kokkuleppeid, ütles Jeff Kershaw.

„Venemaal peab kindlasti Moskvas kohal olema, kuid sinna on koondunud ka teised jaemüüjad ning X5 saab olema Tescole kõva konkurent,” kommenteeris Chris Gower. Tõenäoline on, et Tesco kas avab nn „cash and carry” tüüpi kauplused nagu tehti Hiinas, või siis poed, kus toidukaupu ei müüda.

Venemaa majandus kasvas mullu 8,1% ning keskmine palk 16,2%, detsembris 750 dollarile . Jaemüük kasvas 2007. a 15,2%.

UBSi hinnangul kasvab supermarketite osakaal toidukaupade müügis Venemaal 2009. a lõpuks 45%le. Võrdluseks oli osakaal 2006. a alla kolmandiku.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757