Autor: Kaubandus.ee • 14. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene majandustegelaste arvates oleks hinnapiirangute asemel vaja toidutalonge

Mai alguses Venemaal lõppenud põhitoiduainete hinnapiirang võib lähiajal viia uuele inflatsioonihüppele, see omakorda uutele riiklikele turupiirangutele ning rohuks võiks selle asemel olla toidutalongid vaestele, leidsid eile nii tootja- kui tarbijaorganisatsioonide juhid.

Sellise abinõu vajalikkusest rääkisid eile tarbijate, tootjate ja kauplejate ümarlaual nii Venemaa tarbijate ühingu juht Pjotr Šelištš, kui teraviljaliidu president Arkadi Zloditševski, kirjutas Vene ajaleht RBC Daily. Jutt oleks USA vaestele mõeldud food stamps`iga sarnasest projektist (USAs jagatakse täna küll papitükkide asemel deebetkaarte, mil olevat summat saab kasutada ainult põhiliste tarbeainete ostuks). Venemaa majandusministeeriumi ametnikud on mõttele avaldanud kategoorilist vastuseisu, kuna see viiks massilisele riigi toetuse kuritarvitamisele.

Toidukaardi-ideed toetavad ettevõtjad viitavad hindade külmutamisest saadud kahjule ning taolistest meetmetest järgnevale võimalikule ahelreaktsioonile. “Maksame põllumajandustootjaile teadlikult madalamat hinda, mille tulemusel jäävad neist ellu vaid tugevaimad, seejärel tekib pakkumises defitsiit ja tulemuseks on hindade edasine tõus,” ennustas OAO Vimm-Bill-Dann juht David Jakobašvili.

Ettevõtjatel puudub Venemaal garantii, et edaspidi riiklikke hindade reguleerimisi ei tule. Majandusministeeriumi seaduseelnõu lubab riigil erakorralise abinõuna piirata põhitoiduainete hinda (leib, piim, toiduõli, või, looma-, sea- ja linnuliha, munad, sool, suhkur, tee). Majandusministrile saadetud pöördumises märkis organisatsioon “Delovaja Rossija” taoliste ettevõtmiste kahjulikkust: suurema osa nende kaupade tootmises on kasumlikkus madal. Kui hinnapiirang kehtestatakse, kuid samamoodi ei käituta toorme, gaasi, elektri jm. teenuste tarnijatega, viib see toidutootja rentaabluse languse ja kahjumini.

Tarbijaühingu juhi Šelištši sõnul viis mullu sügisel kehtestatud riiklik põhitoiduainete hinnapiirang nende kvaliteedi langusele ja tõi näiteks varasemast märksa kehvema leiva.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757