Autor: Kaubandus.ee • 18. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laar: korruptsioon pole Gruusiast kuhugi kadunud

Kuidas läbi lüüa ettevõtjana Gruusias? Mart Laari sõnul tuleb mõelda Gruusiast nii, nagu mõtles soomlane Eestist 1994. aastal. Samas märkis ta, et korruptsioon pole riigist kuhugi kadunud.

„Ettevõtjatena kujutage end Soome ettevõtjaks aastal 1994 ja vaadake Gruusiat, nagu soomlane vaatas Eestit siis, üldine võimaluste hulk on just umbes samasugune,“ ütles Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Mart Laar eile toimunud, Eesti Väliskaubanduse Liidu poolt korraldatud Gruusia äriseminaril ning lisas, et kui tahate teada, kuhu Gruusia suundub – vaadake Eestit.

Laari sõnul on Gruusias nii head kui halba, nii ohte kui võimalusi. „Võimalused kaaluvad ohud üles ja Gruusia on maa mis orienteeritud edule,“ sõnas Laar. Gruusia kasuks räägib tema sõnul ka tõsiasi, et Gruusia on maa, kuhu inimesed tulevad peale läänelike ülikoolide lõpetamist tagasi, mitte ei lähe sealt jäädavalt ära.

Võrreldes varasemaga on poliitiku sõnul tunduvalt paranenud seaduslikkus ja võib öelda, et altkäemaksu mittevõtmine on muutunud tavaliseks. „Korruptsioon pole muidugi kuhugi kadunud,“ lisas ta.

Ka on viimasel ajal märgata kõiges ainult sugulussidemetele toetuva taandumist. Laari sõnul käib nüüd juba ülikooli minemine konkursi alusel, mitte ainult sugulussidemete läbi.

Töötlev tööstus ootab Gruusia eksperdi Laari sõnul kindlasti täiendavaid investeeringuid. „Praegu on seal Mehukati periood – mahla ei tehta ja jäätist vaid vähesel määral. Need, kes investeerivad, ehitavad end väga kiirest üles,“ sõnas Laar.

Teise igati arenemisvõimelise ja lisainvesteeringuid vajavaks suunaks on meditsiin, kus püütakse Vene standardid ära kaotada. „Haiglatel ja muudel meditsiiniga tegelevatel asutustel hästi ei lähe, paljuski jääb see oskusteabe taha, seega kantaks teid seal kätel, kui te minna otsustate.“

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070