Autor: Kaubandus.ee • 26. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehituspoe omanikud premeerisid end hiigeldividendidega

Mõni kuu tagasi omanikke vahetanud Ehituse ABC kaubamärgi all toimetava Famar-Desi omanikud premeerisid end enne elutöö müüki hiigeldividendidega, võttes firmast välja 480 miljonit krooni omanikutulu.

480 miljonit krooni on igati aukartust äratav summa, sest börsil mittenoteeritud ettevõttena tegi Famar-Desi silmad ette pea kõikidele Eesti börsifirmadele. Kõrvutades teda möödunud aasta eest dividende maksnud börsifirmadega, maandus Famar-Desi teisele kohale Eesti Telekomi järel.

Kopsakad summad ootavad ka firma osanikke, kellest eriti on põhjust rõõmu tunda Famar-Desi ühe omanikfirma Famar-Kauba neljal vene ettevõtjal. Neist kolme võib oodata kuni 72 miljoni dividenditulu.

Famar-Desi teise omanikfirma ASi Desintegraator omanikud võimalike dividendide üle spekuleerida ei soovinud.

ASi EKE Invest kaudu Desintegraatoris ligi 11protsendilist osalust omava Jaan Kabini sõnul pole üldse kindel, palju dividende reaalselt eraisikute taskusse jõuab. "See ahel on nii pikk, et võib saada ja võib ka mitte saada," viitas Kabin olukorrale, kus enne teda käivad dividendid läbi Famar-Desist, Desintegraatorist ja lõppeks ka EKE Investist, kus kõigis otsustatakse, kui suur osa summast investeeritakse edasi ja kui suur osa makstakse välja dividendidena.

Millised saavad olema Desintegraatori dividendid, jääb selgusetuks. Küll läheb ettevõtte omanikfirmade vahel jagamisele 240 miljonit krooni, millest 137 miljonit kuulub EKE Investile ja 103 miljonit ASile Hindes. Ülejäänud 240 miljonit saab Famar-Kauba.

Kommentaar

Rain TammGild Bankersi juhtivpartnerAntud juhul on tegu ühekordse tehinguga, mis on üsna loomulik samm pärast omandisuhete muutumist ettevõttes. Börsiettevõtetega võrdlemine pole siiski kohane, kuna vastupidi on nende puhul dividendide maksmine reeglipärane ja vastavuses nii investorite ootuste kui ka börsifirma heade tavadega.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070