Autor: Kaubandus.ee • 27. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Famar-Desi mehed püüdsid kuldkala

Eelmisel nädalal selgus, et ehituspoeketi Ehituse ABC miljardi krooniga Prantsuse suurkontsernile Isover Saint-Gobain maha müünud ettevõtjad võtsid enne müügitehingut ettevõttest ka dividendid välja. Pool miljardit krooni.

Pildile õnnestub saada vaid osa endiseid ehituspoe omanikke, 240 miljonit krooni dividende teeninud neli vene rahvusest Famar-Desi omanikku on endiselt tagasihoidlikud ega kipu nüüdki fotokaamera ette. "Mul on isegi häbi rääkida, kuidas alguses oli. Investeerisime firmasse 100 dollari kaupa, palk oli nagu supiraha," naerab üks omanikke Valeri Gridnev.

Ehituse ABC omanikfirma Famar-Desi omanikeringis on neli tagasihoidlikku ja avalikkusele tundmatut vene meest, kes panid oma elutööle punkti ja võivad omavahel ära jagada 240 miljonit krooni mulluseid dividende. Rääkimata ettevõtte müügi eest saadud sadadest miljonitest.

Teist samapalju läks teisele omanikule, Desintegraatorile, mille suuremad omanikud on Koit Uus ja Jaan Kabin.

"Äri kasvas mitte aastate, vaid kuudega. Oli suur üllatus meie jaoks, kui saime esimest korda miljon krooni käivet," meenutab Famar-Kauba üks omanik Dmitri Drajev (37).

Kui Dmitri Drajev, Valeri Gridnev, Mihhail Ležnin ja Igor Prokopets 15 aastat tagasi Lasnamäel Paekaare tänaval ehitusmaterjale hakkasid müüma, ei näinud nad isegi kõige helgemates unenägudes, et leitud kullasoon neile suure rikkuse toob.

"Tulime nõukogude ajast, kus kõik on lõhutud ja laokil. Sealt tuli mõte hakata müüma ehitusmaterjale," räägib Tallinna Tehnikaülikoolis kõrgema ehitushariduse saanud Drajev.

1994. aastal leidsid mehed partneri Desintegraatori näol ja firmast sai Famar-Desi. Aasta hiljem avati juba esimene ehitusmaterjalide kauplus Tallinnas Peterburi teel.

Igor Prokopets (37), kel oli firmas 10% osalus ja kellele maksti dividende 24 miljonit krooni, leiab, et valida müügiartikliks ehitusmaterjalid oli nagu loteriivõit.

"Siis olid ehitusmaterjalid Eestis tühi koht. Selline valik oli meie bingo. Absoluutselt keegi meist ei aimanud, et püüame kuldkala," räägib ta. Prokopetsi sõnul olid tol ajal konkurentideks Fanaal, Espak ja Ehitusmaailm.

Algus ei olnud meestel meelakkumine. Esimesed viis aastat olid Drajevi sõnul rasked, tööpäevad pikad, pere jaoks aega polnud. Teine raske aeg oli majanduskriis 1998.-1999. aastal. Prokopets räägib, et aastaid tegid nad oma igapäevast tööd. Töötavate aktsionäridena oli huvi hästi teha ja kasumit toota mõistagi suur. Üritati laieneda Lätti, Leetu ja Venemaale.

"Leedus ei õnnestunud, Lätis küll. Venemaal ei läinud äri samuti hästi," ütleb ta.

Valeri Gridnev (61) lausub, et nende võti oli kaine pea ja mõistlikud otsused.

"See on nagu Ameerika muinasjutt. Alustasime väikselt. Mul on isegi häbi rääkida, kuidas alguses oli. Investeerisime firmasse 100 dollari kaupa! Palk oli nagu supiraha," naerab Gridnev.

Ükski kolmest mehest tööd jätta ei kavatse, ehkki kolme mehe pangakonto täienes just 72 miljoni ja Prokopetsi oma 24 miljoni krooni võrra. Ning peagi on oodata rikkusele täiendust, sest poeketi müügitehingu suurusjärguks olevat ligi miljard krooni.Näiteks Drajev tegutseb edasi Ehituse ABC poeketi ehk ärinimega Optimar Estonia tegevdirektorina ja juhatuse liikmena, Igor Prokopets aga töötab edasi Famar-Kauba juhatajana.

Jaan Kabin, kes on samuti dividendisaajaid ja kel on EKE Investi kaudu osalus Desintegraatoris ja sel omakorda Famar-Desi Grupis, on firma käekäigu ja müügi üle rõõmus.

"See on sada protsenti õnnestumine. Tõsi, kui müügiprotsessi oleks alustatud pool aastat varem, olnuks tulemus parem ehk hind kõrgem. Kuid summa summarum läks kõik siiski hästi. Firma tegevus jätkub, töökohad säilivad. Loodame, et Eesti majanduse hingetõmbeaeg läheb mööda ja normaalne müügitegevus taastub," räägib Kabin.

Ehkki Kabin on Saint-Gobain Isoveri Eesti nõukogu esimees, polnud ta enda sõnul ostu-müügitehingu hall kardinal. Samas tunnistab ta, et taustainfot küsis tulevane ostja - Saint-Gobain Distribution Nordic AB - temalt küll.

"Mind võib küll selles kahtlustada, kuid ma polnud sellega tegev. Mingil hetkel minu käest küsiti, et kas see firma on ikka see, milline välja paistab. Et idaeurooplastest võib kõike uskuda," räägib ta.

Kui suur summa Kabina pangakontole potsatab, ta öelda ei tea. "Eks iga raha on hea saada ja iga summa, mis on kroonist suurem, on suur," ütleb ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757