Autor: Kaubandus.ee • 27. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väikeettevõtja saab tugeva eestkostja

Euroopa Komisjon on välja tulnud väikeettevõtjate jaoks ühe tõesti positiivse asjaga, kiitis kaubandus-tööstuskoja poliitikadirektor Reet Teder Maive Rute juhitud ELi üksuses valminud ettepanekute paketti.

Silmas pidas Teder sel nädalal avalikkuse ette jõudnud dokumenti "Euroopa väikeettevõtluse akt", mis sisaldab komisjoni kava väikeettevõtjate elu lihtsustamiseks ning konkreetsed soovitused liikmesriikide valitsustele väikeettevõtluse soodustamiseks.

"Mitmed sätted on väga asjalikud," ütles Teder, avaldades lootust, et ka Eesti valitsus neid ellu viia võtab. Ta tõi näiteks soovituse, et kohalike teenuste pealt võiks väikeettevõtjale käibemaks olla madalam. Või et statistikaamet võiks - kui seda vähegi vältida annab - väikefirmat tülitada mitte sagedamini kui kord kolme aasta tagant.

Dokumendis on kümme printsiipi, mille eesmärk on ELis väikeettevõtjate jaoks ärikliimat parandada ja nende halduskoormat kergendada.

On ka juba nelja uue eelnõu ettepanekud. Need puudutavad madalamat käibemaksu kohalikele teenustele, sealhulgas töömahukatele teenustele, mille osutaja on tihti väikefirma; muudatusi riiklike toetuste andmise korras, mis lihtsustaks protseduure ja kärbiks kulusid; nn Euroopa firma varianti väikeettevõtjale, mis võimaldaks samadel alustel tegutseda mitmes riigis; ning muudatust makseviiviste direktiivi, mis tagaks, et väikefirmad saaksid arved tasutud hiljemalt 30 päeva jooksul.

"See akt annab vähemalt mingi jõu neile mõtetele, mis meil peas on - ütleb seaduse tasandil, mis on mis ja kes on kes," kommenteeris Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni asepresident Ain Kabal. "Loodame, et see uus akt seisab meie ministritel nüüd öökapikesel."

Väikeettevõtlus on Kabali sõnul traditsiooniline majandusruumi alus ning Eestis on väike- ja keskmise suurusega ettevõtete osa üle 90 protsendi kogu ettevõtete arvust.

Tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis polnud veel dokumendiga tutvunud, kuid arvas, et Eestis ei ole see seadus väga suure tähtsusega. "Meie bürokraatia tase on madalam kui paljudes muudes riikides Euroopas, nii et ehk Eestis selle seaduse mõju ei ole nii suur kui mujal," ütles ta.

Maive Rute, kelle tiitel Euroopa Liidu ettevõtlusdirektoraadis on väikeettevõtluse konkurentsivõime edendamise direktor, toonitab alati, et EL peab väikeettevõtjate käekäiku väga oluliseks ja on valmis tõkkeid kõrvaldama, et kogu potentsiaal valla pääseks.

Kommentaar

Maive Rute, ELi ettevõtlusdirektoraadi väikeettevõtluse konkurentsivõime edendamise direktorVäikeettevõtlusakt on üks Euroopa Komisjoni prioriteete sel aastal ja ühtlasi minu direktoraadi kõige olulisem väljund sel aastal.

Mitmed printsiibid on Eesti majanduspoliitikas juba leitavad, kuid on ka sellist, millest on seni vähe räägitud, nagu pankrotimenetluse kiirendamine ja pankrotist läbi käinud ettevõtjatele uue võimaluse andmine, pereettevõtete uutele omanikele üleandmise soodustamine, toetusprogrammid sisenemiseks kiirelt arenevatele turgudele, nagu Hiina ja India.

Eesti tulevastele ettevõtjatele pakub kindlasti huvi noorte ettevõtjate programm Erasmus, millega esimestel katseaastatel anname ligi 800 uuele ettevõtjale võimaluse minna 1-6 kuuks teise liikmesriiki kogenud ettevõtja juurde väljaõppele. Ettevõtlusaktiga koos võeti vastu ka Euroopa eraettevõtte põhikiri ehk siis uus väikefirmale mõeldud ettevõtlusvorm, mida saaks ühtemoodi kasutada kõigis liikmesriikides. Tegu on piiratud vastutusega osaühingu tüüpi ettevõttega, mille algkapital võib olla kas või 1 euro.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757