Autor: Kaubandus.ee • 29. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ETK: Eesti Pandipakend rikkus lepingut

Eesti Tarbijateühistute Keskühistu (ETK) kommunikatsioonijuht Regina Aasumets ütles, et kuivõrd Eesti Pandipakend ei ole tasumäärade muutmise korda järginud, siis loeb ETK sellist tegevust lepingu rikkumiseks.

„ETK ja Eesti Pandipakendi (EPP) vahel sõlmitud pakendite ja pakendijäätmete kogumise ja taaskasutuse korraldamise lepingus on sätestatud käitlustasu määra korrigeerimise kord. Tulenevalt lepingust võib EPP ühepoolselt käitlustasu määra korrigeerida üks kord aastas (enne septembrit) ning vastavad muudatused ei tohi hakata kehtima varem kui järgmisel kalendriaastal,“ selgitas kommunikatsioonijuht.

„Kuivõrd EPP ei ole tasumäärade muutmise korda järginud, siis loeb ETK sellist tegevust lepingu rikkumiseks ning ei ole nõus tasuma käitlustasu EPP poolt alates 1. augustist kehtestatud määras, vaid jätkab tasumist seni kehtinud määrade alusel. ETK soovib alustada EPPga läbirääkimisi tänaseks kujunenud olukorra lahendamiseks,“ ütles Aasumets.

Ta märkis, et kui EPP pakendi käitlemise hinda ei muuda, tähendab see kaupmeestele mahukaid investeeringuid taarapunktide sisseseadmiseks ja nende mehitamiseks. Aasumetsa sõnul pole veel ETK kaupluste taarakogumispunkte suletud.„ETK on juhtinud OÜ Eesti Pandipakend tähelepanu asjaolule, et ETK hinnangul ei ole jaemüüjate hüvitiste määra arvestamisel lähtutud kulust, mis tekib jaemüügiettevõttel seoses pakendi käitlemisega. Samuti peab EPP lähtuma pakendiettevõtja käitlustasu määra arvestamisel tegelikust kulust, mis kantakse pakendite ja pakendijäätmete kogumisel ja taaskasutamisel,“ lisas ta.“Kuna pakendiseadusest tulenevalt on kaupmehel kui pakendiettevõtjal (§ 10) kohustus pakendid tagasi koguda (§ 16 lg 1), siis tarbija jaoks ei tähenda taarapunktide sulgemine sisuliselt midagi. Tarbija toob oma taara kaupmehele tagasi - kauplemise kohta,” ütles Aasumets.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757