Autor: Kaubandus.ee • 31. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maxima: tarbija ostab vähem, kuid kvaliteetsemat kaupa

Jahenevas majanduses eelistavad Eesti, Läti ja Leedu inimesed vähendada tarbimist, kuid jääda endiselt kvaliteetse kauba juurde.

Seoses jaheneva majandusega tellis Leedu päritolu kaubanduskett Maxima kolmes Balti riigis uuringu, et uurida tarbija tulevikuootusi.

Tervelt 60% lätlastest tunnistas, et jaheneva majanduse ja hindade tõusu tõttu on nad sunnitud tarbima vähem kui enne. 11% küsitletutest arvas aga, et tuleb muuta tarbimiseelistusi ning hakata tarbima odavamaid tooteid. Eesti küsitletutest tunnistasid pea pooled, et ka nemad on sunnitud vähem tarbima, kuid odavamate kaupade peale on mõelnud vaid 3% vastanuist.

Kuna Maxima on Leedu ettevõte, tundus täiesti loogiline, et üle poolte küsitlusele vastanud leedulastest ostleb just Maxima kauplustes. Lätlased eelistavad peaaegu võrdselt Maximat ja Rimi kauplusi. Eestlased jäävad aga truuks Selverile, millele järgneb Maxima ning sellele omakorda Rimi. Eksklusiivsema valikuga Stockmanni ei eelista aga ükski Eesti ega Läti vastanu.

Küsimusele, millises kaubandusketis ostleksite, kui Teie sissetulek väheneks, vastasid kõik kolme riigi elanikud üheselt Maxima. Kui tavasituatsioonis mitte ükski küsitletud lätlane ega eestlane Stockmannis ei ostle, siis sissetuleku vähenemise korral viiks aga 1% mõlema riigi küsitletutest oma sissetuleku Stockmanni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757