Autor: Kaubandus.ee • 4. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Porsche juht: miks ma ei või töölisest 1000 korda enam teenida?

Porsche juhatuse esimees Wendelin Wiedeking ei näe põhjust, miks ta ei võiks teenida 1000 korda suuremat palka kui tema tehase keskmine tööline.

Wiedeking kommeneetis Saksamaa liidukantsleri Angela Merkeli algatust kutsuda septembris kokku töörühm, mis peaks aasta lõpuks esitama ettepanekud juhtivtöötajate palkade piiramiseks ning aktsiaboonuste kaotamiseks.

"Kui ma edukas olen, siis tahan ka selle eest head palka saada," ütles Wiedeking. Ta meenutas, et kriisis olnud Porsche maksis ainult 300 miljonit eurot, 13 aastat tema juhitud firma väärtus on aga juba 25 miljardit eurot. Ka oma maksud maksab ta Saksamaal, ligikaudu 50 protsenti sissetulekutest, ja mitte Shveitsis või Monacos. „Meie edust saavad kasu mitte ainult juhatus ja töötajad, vaid ka riik, ja mitte vähe,“ on Wiedeking öelnud ajalehele Süddeutsche Zeitung. Wiedekingi 2007. aasta teenistus kokku oli 60 miljonit eurot (938,8 mln kr).

Saksa Kaubandus-Tööstuskoja president, Ludwig Georg Braun, on öelnud lehele Frankfurter Rundschau, et poliitika peab oma käed tippjuhtide palkadest eemale hoidma. Brauni sõnul otsustavad järelevalvenõukogude liikmed, mis palka ettevõtted maksma peaksid, et endale parimat juhti saada. Enamvähem samade argumentide abil on Merkeli plaani kritseerinud ka Saksa Väärtpaberiomandi Kaitseühing (DWS). Ühingu tegevjuht Ulrich Hocker on nimetanud seda puhtaks populismiks. Küll aga tuleks Hockeri arvates piirata aktsiatel põhinevate boonuste ja lahkumishüvitiste maksmist juhul, kui juhatuse esimees lahkub ametist ennetähtaegselt.

IBM-i eksjuht Hans Olaf Henkel on aga arvamusel, et „Saksa juhid on rahvusvahelised tipud,“ kes on kõrget tasu väärt. Henkel tunnistab küll ka samas, et teatud juhtudel hindavad järelevalvenõukogud oma tippjuhtide väärtust ja töötulemusi üle.

Michael Adams, Hamburgi ülikooli majandusõiguse professor seevastu leiab, et väga kõrged tasud tippjuhtidele võivad ettevõtte hävitada. Eelkõige kahjustab see tema sõnul kliimat allpool asuval juhitasandil. Seal tekib Adamsi sõnul kiusatus jõuda ise juhipositsioonile ja soov teha mitte koostööd, vaid üksteist vastastikku kahjustada.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757