Autor: Kaubandus.ee • 17. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene puidutollid kollitavad edasi

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Venemaa otsus kavandatud puidu eksporditollide tõus edasi lükata vaid ajutine lahendus ning on endiselt põhimõttelist otsust vajav tingimus Venemaa ühinemisel WTOga.

Venemaa peaminister Vladimir Putin tegi otsuse, et järgmise aasta algusesse kavandatud puidu tollitariifide tõus lükkub 9-12 kuu võrra edasi, teatavaks eelmisel kolmapäeval kohtumisel Soome peaministri Matti Vanhaneniga. Otsus puudutab hoolimata erinevatest spekulatsioonidest teadaolevalt siiski kõiki ELi riike. Euroopa Komisjoni president Jose Manuel Barroso tervitas pärast neljapäevast Euroopa Liidu tippkohtumist Venemaa otsust.

"Probleem on siiski vaid edasi lükatud. Lahenduseks oleks vaja ikkagi sellist kokkulepet, mis ideaalis võiks tähendada eksporditollide rakendamisest loobumist," ütles Paet.

"WTO raames on meile oluline ka diskrimineerivate raudteetariifide süsteemi kadumine, mis praegu Eestisse tulevate kaupade suhtes kehtib," ütles välisminister ja lisas, et Euroopa Liidu ja Venemaa kõnelused neil teemadel jätkuvad.

Venemaa on WTOga liitumise protsessi raames 2004. aastal teinud Euroopa Liiduga kokkuleppe, millega Venemaa kohustub läbirääkimiste ajal eksporditolli tariife mitte tõstma ning pärast WTOga ühinemist neid järk-järgult langetama. "ELi nägemus on see, et kui Venemaa tahab puidu tollitariife tõsta, rikub ta sellega kokkulepet," märkis Paet.

Puidu eksporditariifide tõusu edasilükkamise ametliku põhjusena ütles Putin, et sellega leevendatakse ELi mõnede riikide tekkida võivaid probleeme, eelkõige aga Soome omi.

Põhjanaabrite erilise kohtlemise objektiks saamise üheks tõenäoliseks põhjuseks on see, et Soomele prognoositakse lähiaastateks maailmamajanduse kasvu aeglustumisest suuremat puidunõudluse vähenemist, paberi- ja metsatööstus on järsult võimsusi kärpinud ning muutunud oludes saab Soome metsatööstus hakkama täiesti ilma Venemaa puiduta.

Loe lisa tänasest Äripäevast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757