Autor: Kaubandus.ee • 12. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lääne-Viru ärimehe kõrtsid makseraskustes

Lääne-Virumaa ühe suurema ärimehe Roman Kusma ettevõtted, Viitna ja Altja kõrtsi pidav OÜ Viitna Kõrts ning OÜ Virumaa Suurköök on maksuvõlgades.

Viitna Kõrts on riigile tänase seisuga makse võlgu kokku 0,6 miljonit krooni, millele lisandub intress 30 000 kr. Virumaa Suurköögi võlg küünib 0,46 miljoni kroonini, millele lisandub 40 000 kr intressi.

"Mitte ainult meil, vaid kõikidel Tallinnast väljaspool asuvatel toitlustuse ja turismiga tegelevatel ettevõtetel on talvekuudel raske, sest kliente ei jätku," kommenteeris Kusma.

Tema kinnitusel teevad Viitna ja Altja kõrtsid aastakäibe kolme-nelja suvekuuga ning talvel vegeteerivad. "Langus talvel on märgatav, kuid aasta kokkuvõttes oleme alati plussis," rääkis Kusma. "Meil on maksuametiga kokkulepe, et talvel venitame maksmisega ja suveks saame kindlasti võlad kaelast ära," lisas ta.

Lasteasutuste ja ettevõtete toitlustamisega tegeleva Virumaa Suurköögi maksuvõlga kommenteerides tõi Kusma peapõhjuseks toiduainete järsu hinnatõusu. "Me ei saanud oma klientidele kokkuleppehindu aasta keskel tõsta," põhjendas Kusma.

Tema sõnul on Virumaa Suurköök oma võlga kogu aeg vähendanud. "See võlasumma on tegelikult samas suurusjärgus, kui palju firma iga kuu makse maksab ehk tegu on ühe kuu summa hilinemisega," täpsustas Kusma.

Viitna Kõrtsi 2007. aasta käive oli 11,3 miljonit krooni ning kahjum 100 000 kr. Virumaa Suurköögi käive oli 2007. aastal 19,9 mln kr ja kasumit teenis ettevõte 30 000 kr.

Kusma on üks osanikest ka Tallinnas Raekoja platsil alates tänavu märtsist klassikalist Eesti toitu pakkuvas restoranis Kaerajaan ning Rakveres aprillis uksed avanud Aqua veekeskuses. Kusma möönis, et ka Tallinna kesklinnas mängib hooajalisus suurt rolli, kuid lisas, et äsjalõppenud detsembrikuu oli Kaerajaanile jälle vägagi hea.

„Aqva veekeskus on samuti alustav ettevõte, kuid senimaani oleme hakkama saanud,“ ütles Kusma. „Karta on, et aasta raskemad kuud seisavad alles ees.“

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757