Autor: Kaubandus.ee • 10. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA suurpangad võtavad võimaluse kasutada kasutamata krediidiliine

JPMorgan Chase ja Bank of America on nende laenuandjate seas, mis vähendavad 1,6 triljoni dollari suurust krediidiliinide kasutamata jääki, kuna kasvav laenunõudlus ähvardab pankade kapitali, vahendas Bloomberg.

Pangad on pidanud jaanuaris laenuläbirääkimisi jaekaupmeeste Rite Aid ja Ethan Allen Interiorsiga ning ehituskompaniiga Ryland Group vähendamaks laenulimiite ja tõstmaks intresse. Enam kui triljoni dollari hävitamise järel mahakandmiste ja krediidikahjude näol on pankadel eesmärgiks elimineerida võimalus, et hädas ettevõtted kasutavad pankade poolt avatud kasutamata krediidilimiite.

Citigroupi hinnangul peavad ettevõtted USAs ja Euroopas emiteerima tänavu 450 miljardi dollari ulatuses uusi võlakirju, et asendada võlakirjarahaga laene, mida pangad enam ei pikenda.

JPMorgan ja Citigroup olid nende laenuandjate seas, kes tõmbasid tagasi krediteerimist Rite Aidile. Nad vähendasid jaanuaris ettevõtte laenulimiiti 200 mln dollari võrra varasemalt 650 mln dollarilt, kui ettevõte püüdis laenu pikendada. Et laenu tagastada, võttis apteegikett Citigroupist 225 mln dollarilise tähtajalise laenu intressiga 15 protsenti. Varasema laenu intress oli LIBOR + 1,25 protsendipunkti.

Pangad saavad piirata krediidiliine vaid siis, kui saabuvad laenutähtajad või ettevõte vajab laenutingimustes muudatusi vältimaks kokkulepete rikkumisi. Kolmas võimalus on, et ettevõte ise pakub, et sooviks laenu tagasi maksta.

Föderaalreservi 2. veebruari küsitluse kohaselt karmistasid 65 protsenti USA pankadest laenutingimusi suure ja keskmise suurusega ettevõtetele ning tõstsid intressimarginaale umbes 90 protsendil juhtudel.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757