Autor: Kaubandus.ee • 4. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omanike keskliit: monopolide hinnad langegu!

Eesti Omanike Keskliit on alustanud allkirjade kogumist monopoolsete universaalteenuste pakkujate hinnakontrolli tugevdamise toetuseks. Liit soovib radikaalselt muuta hindade kooskõlastamise mehhanismi.

Ühine ja massiline seisukohavõtt aitab probleemide kiiremale lahendamisele kaasa, teatas omanike keskliit.

Kogutud allkirjad antakse üle riigikogu majanduskomisjonile ja juhatusele, ettevõtmise taotluseks on näidata erakondadele, et seadusemuudatuste järele on tungiv vajadus ning, et ühegi erakonna valijad ei ole tänastest probleemidest puutumata. Allkirja saab anda liidu koduleheküljel www.omanikud.ee.

Eesti Omanike Keskliit on konsulteerinud valdkonnaspetsialistide ja juristidega ning loonud ettepanekute paketi, mis võimaldab teostada monopolide hinnakontrolli senisest oluliselt süsteemsemalt ja efektiivsemalt.

Muudatustepaketi sisu on lihtne ja üldmõistetav. Täna puudub hinnakontrolli teostaval konkurentsiametil seadusandlik hoob, mis võimaldaks sundida monopole hinda langetama. "Sisuliselt tähendab see, et sisendkulude vähenemise korral, mis on toimunud nii gaasi kui ka kaugkütte valdkonnas, ei jõua kulude langus lõpptarbija ehk koduomanikuni. Veel segasem on hinnakujundus ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni vallas – siinkohal sõltub hind iga omavalitsuse suvast ning nagu me näeme Tallinna puhul, tähendab see tarbijale iga-aastast rutiinset hinnatõusu ning vee-ettevõttele hiigelkasumeid," seisab liidu teates.

Seega tuleb luua mehhanism, mis tegelikult sunniks monopole hinda langetama. Olukord on keerukam vee-ettevõtete puhul, ent siingi on seni puuduva hinnajärelvalve kehtestamine vaid tahte küsimus, pakkus omanike keskliit.

Ka konkurentsiamet on avaldanud paketile tugevat toetust ning teinud lisaks ka omapoolsed täiendused. Konkurentsiamet on varem väljendanud muret, et praegune seadusandlus võimaldab monopolidel hinnalangusega venitada.

Hinnalanguse mehhanismide kiire loomine on kriitilise tähtsusega, kuna see võimaldaks leevendada koduomanike majanduslikku olukorda ja vähendada paljude ettevõtete püsikulusid. Eesti Omanike Keskliit peab võimalikuks regulatsioonide kehtestamist kahe lähema kuu jooksul.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757