Autor: Kaubandus.ee • 26. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksport kukkus 29 protsenti

Kaupade eksport oli jaanuaris jooksevhindades 7,2 miljardit krooni ja import 8,8 miljardit krooni. Eelmise aasta jaanuariga võrreldes vähenes eksport 29% ja import 36%.

Ekspordi ja impordi oluline väärtuseline vähenemine algas juba 2008. aasta novembris, teatab statistikaamet.

Kaupade eksport oli jaanuaris 2,9 miljardit krooni väiksem kui eelmise aasta jaanuaris. Ekspordi sellise vähenemise põhjustas peamiselt kaupade väljaveo vähenemine ELi riikidesse. Kahtlemata põhjustas kahanemise osaliselt ka eelmise aasta kõrge võrdlusbaas. Viimati oli eksport sellisel tasemel 2005. aasta I kvartalis.

Kaupade import oli jaanuaris 5 miljardit krooni väiksem kui eelmise aasta jaanuaris. Impordi olulise vähenemise põhjustas kaupade sisseveo vähenemine EL riikidest. Impordi sellise kukkumise põhjustas osaliselt ka eelmise aasta kõrge võrdlusbaas.

Eesti väliskaubanduse puudujääk oli 1,6 miljardit krooni, mis oli eelmise aasta jaanuariga võrreldes 2,1 miljardit krooni väiksem. Kaubavahetuse puudujääk oli viimati nii väike 2005. aasta jaanuaris.

Jaanuaris oli Euroopa Liidu (EL 27) riikide osatähtsus 74% ja SRÜ riikide osatähtsus 10% kogu ekspordist (eelmise aasta jaanuaris vastavalt 75% ja 10%). Peamised kaupade väljaveo sihtriigid olid Soome, Rootsi ja Läti. Eksport ELi riikidesse vähenes 2,3 miljardi krooni ja SRÜ riikidesse 0,3 miljardi krooni võrra võrreldes eelmise aasta jaanuariga. Enim vähenes eksport Lätti, Soome ja Rootsi.

Impordis oli EL 27 riikide osatähtsus 73% ja SRÜ riikide osatähtsus 16% kogu impordist (eelmise aasta jaanuaris vastavalt 80% ja 12%). Peamised saatjariigid olid Soome, Venemaa ja Saksamaa. Import EL riikidest vähenes 4,7 miljardi krooni võrra eelmise aasta jaanuariga võrreldes. Enim vähenes import Rootsist, Soomest ja Saksamaalt.

Kaubavahetuse puudujääk ELi riikidega vähenes eelmise aasta jaanuariga võrreldes 3,5 miljardilt kroonilt 1,1 miljardile kroonile.

Nii ekspordis kui ka impordis olid jaanuaris esikohal masinad ja seadmed, mis moodustasid ligi veerandi mõlema kaubavoo käibest. Jaanuaris toimus nii ekspordis kui ka impordis väärtuseline vähenemine kõikides kaubajaotistes. Oluliselt vähenes transpordivahendite, metallide ja metalltoodete ning puidu ja puittoodete eksport. Kaupade impordis oli oluline vähenemine transpordivahendite, masinate ja seadmete ning mineraalsete toodete (sh kütused) sisseveos.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757