Autor: Kaubandus.ee • 31. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veebruaris jaemüügi langus kiirenes

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük vähenes 2009. aasta veebruaris eelmise aasta veebruariga võrreldes püsivhindades 18%.

2008. aasta märtsis alanud jaemüügi vähenemine võrreldes eelmise aasta vastava kuuga püsis tänavu jaanuarini 1–10% piires. Veebruaris langes aga jaemüük seni madalaimale tasemele.

Sellele avaldas mõju jätkuv madalseis majanduses ning sellest tulenev tarbijate kindlustunde nõrgenemine. Ka Eesti Konjunktuuriinstituudi tarbijabaromeetri kindlustunde indikaator oli veebruaris endiselt langustrendis, teatas statistikaamet.

Veebruaris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 4,1 miljardit krooni. Kaupade jaemüük vähenes 2008. aasta veebruariga võrreldes enamikul tegevusaladel. Jaemüügi langust mõjutasid enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük vähenes eelmise aasta sama kuuga võrreldes 27%.

Kõige rohkem vähenes jaemüük muudes spetsialiseeritud ja spetsialiseerimata kauplustes ning majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes.

Jaemüük toidukaupade kauplustes vähenes eelmise aasta veebruariga võrreldes kümnendiku. Tarbijad on jätkuvalt ebakindlad tuleviku suhtes ning seoses sellega on hakanud järjest rohkem piirama ka toidukulutusi.

Võrreldes jaanuariga vähenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 7%. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal oli vähenemine 2%. Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli veebruaris 4,9 miljardit krooni, millest kaupade jaemüük andis 85%. Eelmise aasta veebruariga võrreldes vähenes müügitulu jooksevhindades 21%, eelmise kuuga võrreldes 7%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757