Autor: Kaubandus.ee • 13. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reisija tohib peagi tuua Eestisse vaid kaks pakki sigarette

Rahandusministeeriumis valminud seadusemuudatuse eelnõu jõustumisel väheneb viis korda Eestisse üle Euroopa Liidu välispiiri tuua lubatavate sigarettide hulk.

Eelnõu seletuskirja kohaselt on seadusemuudatuse ajend majandusolukorrast tingitud aktsiisilaekumise vähenemine. Ministeerium loodab seaduse karmistamisega piirata piiriäärsete sigaretikullerite illegaalset tegevust, kirjutas ERR.

2008. aasta lõpust on ministeeriumi info kohaselt oluliselt suurenenud inimeste arv, kes kasutavad ära võimalust tuua reisijana kolmandast riigist – peamiselt Venemaalt – lubatud koguste piires alkoholi ja tubakatooteid. Piiri ületab iga päev ligi 8000 inimest, kellest ligi 90%-l on kaasas maksimaalne kogus alkoholi ja sigarette.

Maksu- ja tolliameti andmeil on 2009. aasta jaanuaris kuine piiriületajate arv võrreldes 2008. aastaga suurenenud ligi 70%, mis tähendab, et Eestis tarbitakse Venemaalt sissetoodud sigarette varasema 27 miljoni asemel 44 miljonit tükki kuus. "Tõenäoliselt on nii suur muutus tingitud ka asjaolust, et alates 2008. aasta juulist saavad Venemaa kodanikud, kes omavad nn halli passi, käia Venemaal viisavabalt," märkis ministeerium oma teates.

Samuti soovib riik tõrjuda legaalsest müügivõrgust ka mittelegaalset aktsiisiga maksustamata ehk topsidesse pakendatud viina. Kehtiv aktsiisiseadus näeb ette üle 22kraadise kangusega alkoholi maksumärgistamise, mis on villitud müügipakendisse mahuga alates 0,2 liitrist või millelt makstav aktsiisisumma on üle 14 krooni müügipakendis oleva alkoholi kohta. Eelnõuga vähendatakse maksumärgistamisele kuuluva kange alkoholi müügipakendi mahtu 0,2 liitrilt 0,05-le liitrile ning kaotatakse aktsiisisumma kriteerium. Seadusemuudatus peaks jõustuma 1. juulil ning enne seda müügivõrku paisatud topsiviina tohib müüa 1. augustini.

"Kuigi reisijate sissetoodud alkoholi ja tubakatooteid on lubatud kasutada vaid mitteärilisel eesmärgil, on isikliku otstarbe kindlakstegemine piiril keeruline. Enamasti ületavad n-ö kullerid piiri ühe päeva jooksul mitu korda ning soetatud alkohol ja tubakatooted müüakse edasi kokkuostjatele, kes hiljem kauba realiseerivad. Selline tegevus on tulus, sest nt sigarettide aktsiisimäär Vene Föderatsioonis on üle kümne korra väiksem kui Eestis," teatas rahandusministeerium.

Aktsiisiseaduse kohaselt on lubatud kolmandast riigist saabuvatel reisijatel tuua lubatud piirkoguste ulatuses aktsiisikaupa vaid korra ühe päeva jooksul. Praktikas reisijate topeltpiiriületusi aga ei kontrollita.

Eesti on kehtestanud maksuvabastuse koguseliseks piiranguks 200 sigaretti ning soovib seda nüüd vähendada Euroopa Nõukogu direktiivi miinimummäära ehk 40 sigaretini. Suitsetamis- ja närimistubakat tohib 1. juulist Eestisse tuua aga praeguse 250 grammi asemel 50 grammi.

Rahandusministeerium lisab eelnõu seletuskirjas, et seadusemuudatusest on kasu peamiselt vaid siis, kui tema haldusalas tegutsev maksu- ja tolliamet kontrolle piiril suurendab. Nimelt jõuab toll näiteks Narva piiripunktis teha praegu keskmiselt 2000 läbivaatust kvartalis.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757