Autor: Kaubandus.ee • 27. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalvi: aktsiiside tõstmisega mindi liiale

Salaalkoholi ja -sigarettide vastu võitlemisel on parim abinõu tark aktsiisipoliitika, Eestis mindi eelmise aastal aktsiiside tõstmisega liiale, leiab alkoholitootjate liidu juht ja ASi Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

„Tõsise tagasilöögi andis siiski eelmise aasta aktsiisipoliitika. Riik on tõstnud kaks korda järjest rohkem kui 30% aktsiisi. Ja vaatamata sellele, et alkoholitootjad viitasid sellele, oli see jutt kurtidele kõrvadele,“ rääkis Kalvi.

„Lahendus on tark aktsiisipoliitika ja järelevalve tugevdamine. Tagajärgedega võitlemine on parem kui mitte midagi ja seda tulebki teha, aga rutaka aktsiiside tõstmise vastu ei saa ka tubli maksu- ja tolliamet või politsei,“ rõhutas Kalvi ning lisas, et aktsiise tõstes tuleb arvesse võtta elanike reaalseid sissetulekuid ja elatustaset.

"Ida-Virumaa ja osaliselt ka Lääne-Virumaa müük on märgatavalt kannatanud, kuna piirikaubandus on sedavõrd palju mõjutanud alkoholi ja ilmselt ka sigaretikaubandust,“ märkis Kalvi, olles kasvavast probleemist teadlik. „Praegu me ei räägi sellest, et inimesed kuidagi eksikombel satuvad salaalkoholi peale, vaid need valikud on ikkagi teadlikult tehtud ja tulenevad sellest, et inimeste sissetulek on vähenenud ja aktsiis on tõusnud. Alkohol on nende jaoks liiga kallis,“ selgitas ta.

Alkoholitootjate liidu juhatuse esimees toetab enda sõnul igati maksu- ja tolliameti väljaöeldut, et loodetavasti on varsti olemas uus seadus, mis kärbib legaalselt üle piiri toodava alkoholi ja sigarettide kogust. Praegu võib ühe piiriületuse kohta tuua ploki suitsu ja liitri alkoholi. Tulevikus loodab maksuamet viia sisse seadusemuudatuse, et üks kord päevas võib tuua üle piiri 40 sigaretti ehk kaks pakki ning väheneks ka alkoholi kogus.

„Absoluutselt! Toetan ettepanekut väga ja arvan, et see on maksu- ja tolli poolt õige ettepanek,“ kommenteeris Kalvi ning lisas: „Julgen öelda kõigi alkoholitootjate nimelt, et kõike, mida saab teha, tuleb teha.“

Kange alkoholi legaalne turg on statistika järgi kukkunud võrreldes tavapärasega 30% ning see on Kalvi sõnul selge märk, et tarbimine on kandunud üle musta ja raskesti kontrollitavasse sfääri.

Ida-Virumaa on salakaubast nii pungil, et tubaka ja alkoholi maaletoojad kurdavad regiooni vähest huvi legaalse kauba vastu, rääkis tänasel varimajanduse uuringut tutvustaval pressikonverentsil maksuameti peadirektori asetäitja Dmitri Jegorov. „Mis puudutab probleeme Ida-Virumaal, oleme arutanud aktsiisitoodete maaletoojatega, kes räägivad, et pole mõtet sinna saata sarnases mahus alkoholi ega tubakat võrreldes teiste regioonidega,“ sõnas Jegorov ning lisas, et üle piiri kaubandus on seal olulisel kohal. Maksu- ja tolliameti andmetel toimub Narvas Eesti ja Venemaa vahelisel piiril ööpäevas umbes 8000 piiriületust. Kohati on ka päevi, kus ületuste arv küündib 10 000-11 000ni, lisas ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757