Autor: Kaubandus.ee • 29. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnalangus tuleb toidu müügile appi

Majandusministeerium tõdes jaemüügi jätkuvat nõrkust aprillis, aga näeb juba, et toiduainete müüki on hakanud toetama hindade kukkumine.

Mõnevõrra on aeglustunud müügi langus spetsialiseerimata kauplustes, kus on ülekaalus toidukaubad, märkis ministeerium. Aastases võrdluses kahnes müük 4%, mis oli 3 protsendipunkti võrra aeglasem kukkumine kui märtsis. Toiduainete müüki on hakanud toetama hindade kukkumine.

Eesti Konjunktuuriinstituudi andmetel on aastaga kilesse pakendatud piima hind langenud tavakauplustes enam kui kolmandiku võrra, mis nüüdseks on hakanud üha tugevamini ostuvõimele mõju avaldama. Ostjad on hakanud eelistama kallimate, valmis toidukaupade tootegruppide asemel odavamaid poolfabrikaat-tooteid. Eelmise kuuga võrreldes kasvas vastavas kauplustegrupis müük 2% ning müügitulu suurenes 0,5% võrra.

Automüük püsib aastases võrdluses endiselt nõrgana.

Võrreldes aastatagusega vähenes mootorsõidukite ja mootorrataste hulgi- ja jaemüük ning remont püsivhindades ligi neljandiku 23%, mis oli märtsiga samal tasemel. Seejuures vähenes vastava grupi ettevõtete müügitulu 53%, samas, eelmise kuuga võrreldes müügitulu kasvas 17%, mis võib näidata languse stabiliseerumist. Autoturu elavnemist toetab ka sõiduautode esmaste registreerimiste kasv, mis aprillis oli märtsist 27% ning veebruarist 64% suurem. Mootorikütuse müük on langenud aastaga kolmandiku võrra, kuid võrdluses eelmise kuuga suurenes müük 6% ning püsivhindades 3%.

Eesti Konjunktuuriinstituudi mais korraldatud küsitluse järgi jätkas kaubanduse kindlustunde indikaator jõudsat kerkimist, ulatudes -28 punktini, mis oli kõrgeim tase eelmise aasta oktoobrist. Oluliselt paranes eelmise 3 kuu müügi näitaja, mis oli mais 30 punkti kõrgem kui märtsis, samas langesid ootused järgneva kolme kuu müügi kohta. Endiselt peeti tõenäoliseks hinnalanguse jätkumist ning töötajate arvu vähenemist, samuti jätkub tarbijate kindlustunde paranemine (+4 punkti võrreldes aprilliga), mis annab lootust ka kaubanduse elavnemisele.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757