Autor: Kaubandus.ee • 28. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiina keelab virtuaalrahaga päris kaupade eest tasuda

Hiina avaldas virtuaalraha levikut tugevalt piirava määruse kahandamaks selle võimalikku halba mõju riigi finantssüsteemile.

Reedeses kultuuri- ja majandusministeeriumi ühisdokumendis ka defineeritakse esmakordselt virtuaalraha mõiste, teatas Xinhua. Virtuaalraha mõiste alla kuuluvad näiteks võrgumängude ettemaksukaardid, sinna ei kuulu aga päris raha eest valmis soetatud mänguvarustus nagu relvastus või kostüüm.

Virtuaalraha eest, mida saab kindla kursiga pärisraha eest osta, tohib müüa ainult selle väljaandja pakutavaid virtuaalseid kaupu ja teenuseid, mitte aga tegelikke kaupu, seisis määruses.

Uuringute kohaselt on Hiinas virtuaalraha käive viimastel aastatel kasvanud 20% aastas, ulatudes miljarditesse jüaanidesse. Hiina internetikasutajate arv 298 miljonit on riigiti maailma suurim. 2007. aastast alates on virtuaalraha kasutamine köitnud võimude tähelepanu seoses hasartmängude ja salakaubanduse soodustamisega. Uute reeglite kohaselt on virtuaalraha kasutamine hasartmängudes karistatav ning alaealistel on selle soetamine üldse keelatud. Samuti plaanitakse järelevalvet, et virtuaalseid krediite ei kasutataks rahapesuks.

Hiina populaarseim sedasorti maksevahend on „QQ Mündid“, mille väljaandjal Tencent.com on üle 220 miljoni registreerunud kasutaja. Ettevõte avaldas laupäeval valitsusele „otsustavat toetust“ ja lubas igakülgset koostööd võitluseks võrgus areneva varguse ja kelmusega.

Hiina veebimajanduse eksperdi Cui Rani sõnul üritab määrus ebaseadusliku võrgutegevuse õiepungad ära lõigata, kuivõrd praegune kauplemismaht on riigi finantssüsteemi kõigutamiseks veel liiga väike. Samas võivad üha suuremad konverteerimised virtuaal- ja pärisraha vahel avaldada mõju rahandussüsteemile, märkis ta.

Hiina on äratanud rahvusvahelist tähelepanu oma katsetega internetti tsenseerida. Valitsus on avalikult rääkinud noorsoo moraali kõigutava pornograafia vältimisest, mitte aga poliitiliselt ebasobiva materjali leviku piiramisest. Hiina viimane avalikuks saanud samm interneti alal on hiljutine soov installeerida filter kõigisse riigis müüdavatesse uutesse arvutitesse.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757