Autor: Kaubandus.ee • 2. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Larin: PTA-l tuleb sel aastal tõenäoliselt kahjum

PTA Grupi uue omaniku ja juhatuse liikme Peeter Larini sõnul on PTA-l potentsiaali tegutsemaks Silvanost eraldiseisva ettevõttena, samas see aasta ettevõttele tõenäoliselt kasumlikuks ei kujune.

“Tehing toimus, kuna Silvano soovis keskenduda oma põhitegevusele. PTA juhtkond näeb samas potentsiaali tegutsemaks eraldiseisva ettevõttena ja on valmis investeerima ettevõtte tegevuse finantseerimiseks,” rääkis Larin Äripäevale.

Larini sõnul moodustas PTA Grupp Silvano Fashion Groupis eraldiseisva tegevusharu, mis tegeles naiste rõivaste müügiga. Silvano põhitegevuseks on naiste pesu tootmine ja müük.

PTA keskendub edaspidises tegevuses oma jaeketi arendamisele ja jaepindade efektiivsuse tõstmisele. Jätkatakse kauplemist PTA kauplustega Eestis, Lätis, Leedus ja Ukrainas. Kaupluste sulgemise plaane ei ole, sel aastal on PTA avanud 3 uut kauplust.

Larin prognoosis, et 2009. aasta lõpeb suure tõenäosusega kahjumis, kuna esimene kvartal oli väga nõrk. Väga palju oleneb sellest, milliseks kujuneb müük teisel poolaastal, märkis ta.

Silvano on rahul

Ka Silvano Fashion Groupi nõukogu liige Priit Põldoja tõi müügi põhjusena välja Silvano soovi keskenduda just oma põhitegevusalale ehk pesu tootmisele ja müügile. Põldoja sõnul tuli põhitegevusest eelmisel aastal ligi 90% käibest. PTA ei olnud siiski halvasti toimiv ettevõtte, küll aga on rõivaste müügis konkurents suurem ja Silvano eelistas jääda tegevusalale, kus on marginaalid suuremad pikemas perspektiivis. „PTA müügitulemustega Baltikumis võib majandusolukorda arvestades täitsa rahule jääda. Müügi põhjus oli ikkagi strateegilist laadi,“ lisas ta.

„Oleme tehinguga rahul,“ kommenteeris Põldoja müügihinda, mida näiteks LHV väga heaks ei pea.

Kuu aega tagasi lahkus Peeter Larin Silvano juhatusest. Silvano suuromanik Indrek Rahumaa on endiselt PTA Grupi nõukogus. Põldoja siin võimalikku huvide konflikti ei näe ja seda tema sõnul ka pole. „Väga tihti on maailmas olukorrad, kus ettevõtte juhid ostavad firma välja ja olukorrad, kus ettevõtte üksuste juhid ostavad firma välja, see on täiesti normaalne protsess. See kõik peab toimuma muidugi korrektselt. Antud juhul see puhtalt strateegiline otsus,“ selgitas Põldoja.

Eesti Rõiva- ja Tekstiililiidu juhatuse esimees Meelis Virkebau ütles, et talle uudis PTA omanikuvahetusest väga meeldib. „Tunnen Larinit väga hästi - ostja on oma ala spetsialist ja mitte huupi ostja. Ta teab väga hästi, mida see tootmine endast kujutab ning tal on usku selle majandussektori edenemise suhtes. Usun, et ta tahab firmat edasi arendada,“ ütles Virkebau.

Kas investorid võivad rahul olla?

Esialgu tundub PTA müügihind veidi väike, sest näib, et börsifirma müüb vaid 15 miljoni krooniga 63 miljoni kroonise omakapitaliga ettevõtet. Kui võtta arvesse äriregistri avaldatud PTA Grupi majandusaastaaruannet, selgub, et ettevõte ei olnud kahjumlik (kasum 300 000 krooni), nagu väidab börsiteade (7,8 miljonit krooni kahjumit).

Silvano finantsdirektor Baiba Gegere selgitas, et PTA Grupp oli antud müügitehingus emaettevõtte ja tehingus kajastusid ka tütarettevõtted. Silvano ostis seega grupi ettevõtteid, kuigi börsiteatest võis välja lugeda, et müüki läksid 100% PTA Grupi aktsiad. Larini sõnul lisandusid PTA Grupile veel tütarettevõtte AS Klementi ning jaekaubandusettevõtted Lätis, Leedus ja Ukrainas.

Larini sõnul lähtus tehingu hind - 15 miljonit krooni - prognoositavatest rahavoogudest, omakapital ei olnud antud juhul olulise tähendusega.

Larin kinnitas, et börsiettevõttes avaldatud numbrid on konsolideeritud emaettevõte koos tütarettevõtetega. Samas PTA Grupi aruandest võib välja lugeda, et tulemustesse on arvestatud sisse ka tütarettevõtted. „Alates 01.09.2007 ei ole PTA Grupil kohustust esitada konsolideeritud aruandeid Äriregistrile, kuna 100% tema aktsiatest kuuluvad Eestis registreeritud emaettevõttele Silvano Fashion Group ASile, mis koostab ja avalikustab konsolideeritud auditeeritud aastaaruande. Sellest tuleneb erinevus viidatud numbrites,“ lisas Larin.

Taust

Silvano Fashion Group sõlmis müügilepingu, millega võõrandas kõik SFG omandis olevad PTA Grupp AS aktsiad, mis moodustavad kokku 100% PTA aktsiakapitalist, PTA Holding OÜ-le ligikaudu 1 miljoni euro eest. Tehing viidi lõpule kohe pärast allkirjastamist.

Ligikaudu pool PTA ostuhinnast tasuti täna SFG kohustuste ülevõtmise teel. Teine pool ostuhinnast makstakse rahas hiljemalt31. detsembriks 2011 ja selle eest tuleb kuni tasumiseni intressi maksta. Ostuhinna tasumise kohustuse tagamiseks panditakse SFG kasuks kõik PTA aktsiad. PTA tegevusalaks on PTA kaubamärki kandvate naisterõivaste tootmine, jae- ja hulgimüük.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757