Autor: Kaubandus.ee • 13. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Amserv: puudu võib tulla odavatest autodest

Kasutatud autode defitsiit saab tulla ehk ainult odavamate autode seas, sest kallimaid, mida võtavad hätta sattunud klientidelt ära ka pangad, on turul küll. Viimast kinnitas Äripäevale ka Swedbank.

„Odavamatest autodest võib küll tulla puudus,“ nõustus Amserv Auto AS müügi- ja turundusdirektor Margus Nõmmik täna varem Veho Eesti kasutatud autode ja autode komisjonimüügi osakonna juhataja Urmas Kariku poolt välja öeldud väitega.

Nõmmik tõdes, et ka Amservi platsidel on autode hulk kahanenud. „Kallimad autod ikkagi seisavad ja neile ostjat leida on raske. Liisingud on ettevaatlikumad ja samuti ka ostjad,“ rääkis ta.

„Defitsiit võib tekkida suurusjärgus kuni 150 000 krooni maksvate autode osas,“ selgitas turundusdirektor ning lisas: põhjuseks see, et need kes siiani autosid Saksamaalt treileritega tõid, enam võimelised tooma ei ole ja kasutatud autode maht turul väheneb.“

Nõmmik nentis, et kui enne oli Eestis väga palju autoplatse, kust kasutatud autosid osta sai, siis tänaseks on mitmed nendest oma tegevuse lõpetanud, kuna autod jäid seisma ja pangad äritegevust enam ei finantseerinud.

Teise nurga alt asja vaadates, rääkis Nõmmik, et tänaseks on enamus automüüjaid hinnasõja lõpetanud ning minnakse tagasi tavaliste allahindluste juurde. See mõjutab ka kasutatud autode turgu ja hinnad lähevad normi piiresse tagasi, lisas ta.

Autosid uuemate vastu vahetatakse aga Amservis nagu ka Vehos viimasel ajal vähem ning liisingulepinguid pikendatakse tihemini kui mullu.

Pankade poolt liisingumaksetega kimpus olevatelt klientidelt ära võetavad autod on kallimad ja nende defitsiiti ei teki kindlasti, ütles Nõmmik.

„Ma ei saa nõustuda prognoosiga, nagu oleks tulemas kasutatud autode defitsiit, sest tänased arengud turul seda tendentsi ei kinnita. Minu hinnangul näeme me pigem veel mõnda aega müüki tulevate kasutatud autode mahu kasvu,“ ütles Äripäevale Swedbanki varapõhise finantseerimise juriidilise osakonna juhataja Sven Jürgenson.

Hindade osas prognoosib pank hinnalanguse aeglustumist, kuid mõnda aega võivad hinnad veel langeda, seda eriti kallimate autode segmendis, lisas ta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757