Autor: Kaubandus.ee • 16. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjoni uued eeskirjad peaks parandama gaasi tarnekindlust

Euroopa Komisjon võttis täna vastu uue määruse, et parandada gaasi tarnekindlust siseturul ning paremini toime tulla gaasitarnehäiretega.

Sellega luuakse mehhanismid liikmesriikide paremaks koostööks, et toime tulla võimalike tõsiste gaasitarnehäiretega ning kohustatakse kõiki liikmesriike ja nende gaasiturgudel osalejaid tegutsema tõhusalt ja ennetavalt, teatas Euroopa Komisjoni esindus oma pressiteates.

“Energiajulgeoleku suurendamine on lähiaastate esimene prioriteet. Peame tegutsema parima tulemuse nimel, kuid olema valmis ka halvimaks. Euroopa peab varasematest kriisidest õppust võtma ja tagama, et tema ilmsüüta elanikud külma kätte ei jääks,” ütles Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso. Tema sõnul kohustaks eelnõu liikmesriike järgmisteks gaasitarnehäireteks valmis olema ja häire korral koostööd tegema.

EL on üks suuremaid gaasitarbijaid ja 2009. aasta jaanuari gaasikriis näitas tarnehäiretega toimetulekuks ettenähtud seniste mehhanismide nõrkust. Gaas moodustab praegu rohkem kui neljandiku ELi energiatarnetest. Üle poole sellest gaasist tuleb väljastpoolt ja aastaks 2020 imporditakse tõenäoliselt 80% ELi gaasist. Mõned liikmesriigid on juba täielikult sõltuvad imporditavast gaasist.

Euroopa Liit ootab uut gaasikriisi juba augustis

Euroopa Liit valmistub uueks gaasikriisiks tehniliste normide muutmisega, rääkis Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Andris Piebalgs tänasel pressikonverentsil Brüsselis.

Euroopa komisjon ei välista, et uus kriis võib alata juba augustis, vahendas uudisteportaal Finmarket Piebalgsi sõnu. Kriisi leevendamiseks plaanib komisjon eraldada uue gaasi ja elektri infrastruktuuri tarbeks 3 miljardit eurot.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757