Autor: Kaubandus.ee • 30. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Moskva andis hiinlastele loa rajada omadele kaubanduskeskus

Hiina on valmis investeerima miljard dollarit kaubanduskeskuse ehitusse, mis peaks hiinlastest kaupmeestele asendama võimude poolt suletud Tšerkizovo hulgiturgu.

Hiina kavast rääkis sealse kaubandusministeeriumi delegatsiooni teisipäeval lõppenud visiidist kokkuvõtteid tehes Moskva tarbijaturu ja teenuste osakonna juhataja Vladimir Malõškov, kirjutas Kommersant. Ehituseks on kõne all mitu 40-60 hektari suurust krunti, sealhulgas suletud Tšerkizovo turu territooriumil ja Moskva oblastis Ljubertsõ rajoonis.

Malõškovi sõnul on asi põhimõtteliselt otsustatud. Kompleksi kuuluvad kaubandus- ja logistikakeskus, tolli- ja sanitaarpunktid, ruumid riikliku migratsiooniteenistuse allüksusele, samuti kahetärnihotell.

Põhiliselt rõivastega kaubelnud turu sulgemine juuni lõpus põhjustas Hiina valitsuse tugevat rahulolematust. Nende hinnangul olid 100 000 turuga seotud töötajast kuni 70% Hiina kodanikud, suletud turule aga jäänud kinni 5 mld dollari eest hiinlaste kaupa. Hiina delegatsiooniga nõustusid Moskva võimud kohtuma alles pärast vastavat suunavat märkust välisministeeriumilt. Ametlik Venemaa ei soovinud suure naabriga suhteid teravaks ajada.

Lõpuks teatasid pooled kokkuleppe saavutamisest. Kaubanduskompleksi täpne asukoht pannakse paika sel sügisel. „Selliseid rajoone nimetatakse Chinatown`ideks. Mulle selline nimetus ei meeldi. Aga meil on siin armeenia kaubanduskeskus ja ka teised, miks ei võiks hiina oma olla,“ teatas Malõškov.

Tšerkizovo kauplejad on osaliselt ümber asunud Lužniki, „Sadovod“ jt. Moskva turgudele. Võimude teatel oli suletud turult üleeilseks minema veetud 38% sinna jäänud kaubast. Kaup, mille omanikke ei leita, kuulub hävitamisele, see üritus läheb Moskva linnavalitsuse hinnangul maksma 200 mln rubla (70 mln krooni).

Uue keskuse rajamine võtab eeldatavalt aega kaks aastat. „Peame hiinlasi kinni hoidma, sest nad suudavad korraldada normaalset kauplemist, Tšerkizonil oligi ju neid kõige rohkem,“ rääkis suletud turul tegutsenud ettevõtja Aleksandr Mihhailov, „loodan, et uues kompleksis tulevad normaalsed rendihinnad.“

„Läbirääkimiste lõppu võib lugeda edukaks tingimusel, et uuest kompleksist ei saa Tšerkizovo klooni kõigi tema „hallide“ skeemidega. Loodame, et kauplejaid ei hakata sinna valima mitte rahvustunnuse põhjal, liiatigi kui see ehitatakse meile kuuluvale maale,“ ütles turu ümber toimunut kureerinud riigiametnik Aleksandr Brod.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757