Autor: Kaubandus.ee • 31. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõunakeskuse juht: majanduskriis ei ole eestlasele kaugeltki kõige hullem asi

Praeguse põlvkonna eestlase jaoks on olnud majanduskriisist hullemaidki asju ja seepärast on suudetud ka kiiresti kohaneda, leiab Lõunakeskuse juhatuse liige Jaan Lott jaekaubanduse taastumise tagamaadest rääkides.

Täna avaldas statistikaamet juunikuu jaemüügi statistika, mis hoolimata kestvast langusest aastases võrdluses suurenes eelmise kuuga võrreldes juba neljandat kuud järjest.

„Eestlane on äärmiselt kohanemisvõimeline, kui vaadata, mis oludega on viimase paarikümne aasta jooksul praegu toimetaval põlvkonnal olnud vaja kohaneda, siis majanduskriis ei ole kaugeltki olnud kõige hullem asi või järsem pööre, mis teda tabanud on,“ uskus Lott.

„Paanikahoog on hakanud üle minema. Tasapisi elu normaliseerub hoolimata kehvadest majandustingimustest. Seda on tunda iga kandi pealt. Esialgu reageeriti majanduskliima jahenemisele veidi üle. Tasapisi inimesed kohanevad uue olukorraga," rääkis Lott. "Sellega ollakse juba harjunud, et inimesi jääb üha rohkem töötuks."

Et sedasorti halbu uudiseid juurde tilgub, ongi Loti hinnangul see, millega ollakse harjunud. "Kui ei tule kuskilt väga halbu uusi uudiseid, tõsiselt emotsiooni tekitavaid uudiseid, siis elu ja tarbimine normaliseeruvad, mitte loomulikult buumi tasemele," põhjendas ta, kuna ennekõike tekib reaalne vajadus uute asjade järele.

Lott arvas samamoodi nagu väga paljud teisedki, mis puudutab jaekaubandust, et ülijärsk kukkumine oli tingitud ikkagi väga suures osas just sellest, mis inimeste peas toimus, mitte sellest, mis nende rahakotis toimus.

Eelmisel aastal kasvas Lõunakeskuse müügitulu 8%, saavutades 60 606 178 krooni. Kasum langes 25%, jõudes 4 359 062 kroonini. „Ma jäin väga rahule,“ vastas Lott, kuidas ta jäi rahule eelmise aasta majandustulemustega. „Tõsi küll need on juba nii vanad tulemused, et nende peale ei viitsi enam mõeldagi, ma mõtlen järgmiste peale.“

Lott ei usu, et mõni keskus Tartus hakkab uksi kinni panema. „Eks kontseptsioonid tuleb võib-olla küll mõnel üle vaadata,“ oletas ta, nimesid mainimata. Lott nentis, et ka Lõunakeskuse juurdeehitus ei komplekteeru täpselt sellistest kauplustest, mis oli kolm aastat tagasi plaanis.

„Mingid korrektiivid tuleb teha. Sisustuse ja olmeelektroonikaga tegelevad kauplused ei tule päris sellises mahus, nagu oli esialgses plaanis kolm aastat tagasi,“ lisas ta.

2009. a on Loti sõnul tema jaoks nii eriline aasta, et ta ei tahtnud midagi prognoosida. „2008. a-ga ei saa seda võrrelda mitte mingil juhul, sest me tegutseme ikkagi avariitingimustes sisuliselt. Suvi on meie jaoks tõsiselt raske, sest olemasolevale keskusele ehitatakse samasuurt mahtu juurde ja ükski päev ei ole keskus kinni. See mõjutab tõsiselt meie käesoleva aasta majandustulemusi,“ ütles ta siiski.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757