Autor: Kaubandus.ee • 7. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksa eksport üllatas jõudsa kasvuga

Saksamaa ekspordimootor võtab tuure üles, andes lootust, et Euroopa suurim majandusruum hakkab langusest välja rabelema.

Saksamaa statistikaameti andmeil kasvas eksport juunis maiga võrreldes 7%. See on kõige jõudsam kasv 2006. aasta septembrist, viidates majanduse võimalikule kiirele, n-ö V-kujulisele toibumisele. Bloombergi küsitletud analüütikud prognoosisid juunis ekspordi kasvu vaid 0,9%.

Saksamaa ekspordist sõltuv majandus oli ülemaailmses majanduskriisis üks suuremaid kannatajaid. Nüüd näib, et riik on olukorra stabiliseerudes Euroopa riikidest üks esimesi võitjaid, kirjutas Financial Times.

Eile teatas Saksamaa majandusministeerium, et tööstustellimused kasvasid juunis eelnenud kuuga võrreldes 4,5%, mis on kiireim kasv viimase kahe aasta jooksul. Ettevõtjate usaldusindeks paranes juulis neljandat kuud järjest. Saksamaa valitsus kommenteeris, et selleks aastaks prognoositud 6%ne SKP langus võib olla liiga sünge prognoos.

Teises kvartalis Saksamaa SKP veel tõenäoliselt kahanes, prognoosivad analüütikud (number avaldatakse tuleval nädalal). Esimeses kvartalis kahanes Saksamaa SKP 3,8%. Kolmandas kvartalis prognoosivad analüütikud aga juba miinusest väljasaamist.

„Trend on pöördunud ning majanduse kasvuväljavaated teises kvartalis on head,“ ütles Bloombergile UniCredit MIB ökonomist Alexander Koch. „Valitsuste majanduse ergutamise meetmed suurendavad välisturgudel nõudlust. See on Saksa eksporditööstusele hea enne,“ jätkas ta.

Import kasvas juunis maiga võrreldes 6,8%. Saksamaa kaubanduskonto ülejääk kasvas maikuu 9,5 miljardilt eurolt 12,2 miljardile eurole.

Aasta baasil on Saksamaa ekspordi langus aga jätkuvalt suur – läinud aasta juuniga võrreldes on Saksamaa eksport vähenenud 22%. Tõenäoliselt jätkab esilagu kasvu ka tööpuudus.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070