Autor: Kaubandus.ee • 17. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijakaitse: finantsteenused jätkuvalt probleemsed

Tarbijate jaoks on oktoobri statistika põhjal jätkuvalt probleeme finantsteenustega, mille osas kurdetakse erinevate laenude, liisingute või muude finantskohustuste üle.

Samuti on endiselt mureallikateks ehitus- ja meelelahutusteenused, internetikaubandus ning tehnikakaubad. Järelevalve käigus jäi silma ühikuhindade vale esitamine kauplustes toodete müügikohas ja reklaamlehtedes, teatas tarbijakaitseamet.

Tarbijakaitseametile esitati oktoobris 195 avaldust (septembris 207), millest 94 hõlmas kaubandust ning 98 erinevaid teenuseid. Ametile laekunud 497 järelepäringut (septembris 510) jagunesid oktoobris järgmiselt – 143 kaubanduse, 196 teenuste ning ülejäänud muu (sh toidukaubad, reklaam, müügiedendus, hinnateave) kohta.

Rohkem kaevati ja päriti ka sel kuul internetikaubanduse, meelelahutus- ning turismiteenuste kohta. Toodete osas on esirinnas kodutehnika, arvutid, jalatsid ning tekstiilitooted.

Oktoobris on laekunud ka mõned järelepärimised helkurite kohta (kas vastavad nõuetele). Kui septembris oli suurenenud lastehooldustoodete (vankrid, kärud jms) peale esitatud kaebuste ja järelepärimiste arv, siis oktoobris oli nimetatud tootegrupi kohta vaid üks kaebus ning kolm järelepäringut.

Ameti info ja nõustamistelefonile helistati 1290 korral (septembris 1160), neist 625 telefonikõnet puudutas tööstuskaupasid, 449 teenuseid, 16 toidukaupu ning 26 reklaami. Kasvanud on probleemide arv seoses erinevate teenustega – eelmisel kuul helistati infotelefonile nendega seoses 343 korral. Levinumad teemad, mille kohta oktoobris küsiti, olid ehitusteenused ning kaugmüük (internetikaubandus, koduuksemüük jms).

Tarbijakaitseamet koostas oktoobris kaubandus- ja teenindusettevõtetele 559 kontrollakti. Kontrollimise põhjal tehti kuus ettekirjutust ning 122 väärteootsust kogusummas 83 300 krooni.

Oktoobrikuus avastas tarbijakaitseamet Säästumarketi iganädalastest reklaamlehtedest ridamisi rikkumisi – näiteks oli 1,5-liitrise joogi ühikuhind määratud kilogrammides. Kilogrammidesse olid pandud ka kaheksarullised tualettpaberipakid (õige oleks tükihind), samuti mähkmed.

Teatud toodetele on ühikuhinna märkimine kohustuslik, kuna see aitab tarbijal toodete hindades orienteeruda ning leida endale sobiliku hinnaga kaup.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757