Autor: Kaubandus.ee • 13. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võidusõitjate firma pankrotiralli

Mait Merilood ja Peep Kallastet teatakse rallisõitjatena, ent kiired mehed autoroolis oskavad manööverdada ka ettevõtluses.

Aastaid töötas nende firma Arktik õlitatult, ent ühtäkki vaakus suurte võlgadega hinge – pankroti asjaolud jutustavad petmisest ja rahakantimisest.

Ettevõtte pankrotihalduri Andres Tootsmani kokkuvõte pankroti põhjustest on võlausaldajatele esitatud kuuel leheküljel. Pilt, mis seda lugedes tekib, ei jäta palju tõlgendamisruumi – Merilooga seotud teised ettevõtted tegid veel kaks aastat tagasi edukalt töötanud ning rahvastikuministri büroo ja Äripäeva koostöös multikultuursuse eest tiitliga pärjatud Arktikus suure hooga puhta töö.

Registrite abil on Tootsman läinud tagasi aastasse 2006, mil toimusid esimesed kahtlust äratanud tehingud Arktiku valduses oleva kinnisvaraga. Ettevõte müüs omaniku ja toona ka juhatuse liikme Merilooga seotud osaühingule kinnistu. Raha selle tehingu eest Arktikusse ei laekunud.

Samuti sõlmis Arktik aja jooksul mitmeid laenulepingud, millega suunas raha teistesse Meriloo ettevõtetesse. Arktiku poolt kirjutas laenulepingutele alla teine juhatuse liige ja omanik Kallaste. Tagasi Meriloo ettevõtted seda raha maksnud pole.

Arktik sai 2008. aasta detsembris uueks omanikuks Elvis Kadaja. Meriloo sõnul töötas mees varem ettevõttes logistika alal. Tänavu kevadel muutis Arktik nime, saades OÜks KülmTarne. Kahtlased tehingud varadega jätkusid pärast omanikevahetust.

Pikemalt loe homsest Äripäevast.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757