Autor: Kaubandus.ee • 22. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi kaubandustöötajate streik võib rikkuda pühade müügikäibe

Rootsi jaekaubandustöötajate ametiühing ähvardab vahetult lihavõttepühade eel streiki alustada, kui ummikusse jõudnud palgakõnelused lahendust ei leia.

Kaubandusettevõtetele oleks see tõsine löök – lihavõttepühad on jõulude järel üks vilkamaid ostuperioode.

Rootsi kaubandusuuringute instituudi andmeil ostavad rootslased lihavõttepühade nädalalõpul toidukaupu ligi kuue miljardi Rootsi krooni väärtuses, mida on 20% rohkem kui tavalisel nädalalõpul. Eriti oluline kauplemispäev on suur neljapäev, mil ostetakse lõviosa pühade toidust ja maiustustest. Just sel päeval ähvardavad kaubandustöötajad nüüd streiki alustada.

Ametiühing teatas, et 5000 ühingu 125 000 liikmest on valmis 1. aprillist streiki alustama.

Streik tabaks muuhulgas selliste firmade nagu Hennes & Mauritz, Ikea, ICA, Bauhaus, Kappahl, Lindex erinevaid kauplusi.

„Streigiähvardus on mõeldud selleks, et survestada teist poolt tõsistele läbirääkimistele,“ teatas ametiühingu juht Lars-Anders Häggström tänases avalduses.

Rootsi ametiühingud, mis esindavad Rootsis kokku 3,3 miljonit töötajat, peavad kõnelusi uue palgakokkuleppe sõlmimiseks. Senised kokkulepped aeguvad märtsi lõpus. Kaubandustöötajad nõuavad vähemalt 2,6% suurust palgatõusu, vahendas agentuur Bloomberg.

Rootsi keskpanga prognoosi järgi kerkivad palgad Rootsis ajavahemikul 2010-2012 keskmiselt 2,5%.

.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757