Autor: Kaubandus.ee • 8. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stockmann: Venemaal saab altkäemaksuta, aga läheb aega

„Korruptsioon on Vene kultuuri osa, kuid on siiski võimalik selles mitte osaleda,“ kinnitab Stockmanni uus väliskaubamajade arendusjuht Lauri Veijalainen Kauppalehtis. 

Veijalaineni hinnangul on Venemaal küll võimalik asjadega ilma korruptsioonita hakkama saada, aga siis peavad dokumendid olema viimase komani korras.

Kui ettevõte tegutseb seaduses näpuga järge ajades, siis edenevad asjad küll aeglaselt, aga see kujuneb lõpuks siiski odavamaks kui hangete rahaga õlitamine.

„Venemaal tuleb siiski kogu aeg üllatusteks valmis olla. Ükski projekt pole läinud nii, nagu alguses planeeritud. Eelarvesse tuleb varuda arvatus 20 protsenti rohkem raha, sest ajakava venib alati,“ räägib Veijalainen.

Tema hinnangul on Venemaa bürokraatia endisest veel suuremaks kasvanud. Kuigi riigi tippjuhtkond on lubanud ametnike tegevust tõhusamaks muuta, pole seda kuskil näha.

„Venemaal tuleb pidevalt ebaõnnestumisi ette. Neist tuleb õppust võtta ja edaspidi veelgi tugevamini pingutada.“

Stockmanni Venemaa tegevuse kassavoog jõuab järgmisel aastal esimest korda positiivsele poolele. Selle põhjuseks on märtsis Peterburis avatav kaubanduskeskus.

Stockmann avas esimese kaubamaja Moskvas 1998. aastal. Kuigi Hullud Päevad ajavad rahva liikvele ka Soome idanaabri juures, on jõuline laienemine Venemaa tegevuse tulemuse miinuses pidanud.

Jaanuarist juunini andis Venamaa-tegevuste käive 12 protsenti kontserni kogukäibest ehk 99 miljonit  eurot. „Seni on väga tempokalt kasvatud, nüüd on äri keskendamise aeg. Meie kliendid on Venemaa keskklass, need tuleb enda poole võita. Märtsis avatav Peterburi Nevski Centre kaubanduskeskus on meile väga oluline,“ märkis Veijalainen.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757