Autor: Kaubandus.ee • 19. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silvano tuulutab raharulle

Häid tulemusi näidanud Silvano FG otsustas teha aktsionäridele väikese „sürpriisi“ ning tuulutada rahatähti – Toomas Tooli suuromandusega ettevõte plaanib aktsionäridelt tagasi osta 10% aktsiatest.

„See on Silvano poolt tervitatav otsus. Eks see aktsiate tagasiostuprogramm on pikemaajaline ja sel on oma reeglistik. Tavaliselt juhtub see, et ostetakse tagasi turuhinnaga, sest tekib täiendav nõudlus. Täna (eile. toim.) on seda näha olnud, et aktsia hind on tõusnud. Ma arvan, et kõik aktsionärid tervitavad sellist sammu,“ kommenteeris ettevõtte Alta Holding OÜ, mis omab ka Silvano aktsiaid, juhatuse esimees ja Silvano vana peremees Indrek Rahumaa.

Oma ettepaneku teeb Silvano FG aktsionäridele teatavaks erakorralisel koosolekul 9. novembril. Hiljuti sunniviisiliselt Silvanost loobuma pidanud Indrek Rahumaa sõnul on aktsiate tagasiostmine sisuliselt sama, mis dividendi maksmine.

"Ettevõte jagab kapitali välja. Tõenäoliselt on sellise sammu taga tugevad finantstulemused,“ lisas Rahumaa. „Täna (eile toim.) on aktsia hind kõvasti kerkinud juba, et need mõjud aktsiaturule peaksidki olema kiireloomulised, nagu nad ka on hetkel,“ lisas ta.

Ettevõtte suuraktsionär Toomas Tool ei soostunud teemat kommenteerima. „Rääkige juhtkonnaga. Iga aktsionär teeb oma otsused ise,“ märkis Tool.

Silvano panustab müüki

Silvano juhatuse liikme Märt Meeritsa sõnul on dividendide maksmise ja aktsiate tagasiostu otsused olemuslikult erinevad. „Ma ei pea õigeks ebaregulaarset ettevõtte dividendipoliitikat. SFG aktsia võiks olla dividendiaktsia, mis maksab dividende kord aastas vastavalt korralise üldkoosoleku otsustele. Antud juhul loob ettevõte võimaluse (kuid mitte kohustuse) oma aktsiaid omandada. See on märk ühest küljest ettevõtte tugevast finantspositsioonist, kuid ka sellest, et ettevõtte kapitali struktuur vajab ümberkorraldamist (antud juhul siis omakapital vähendamist - toimet.),“ kommenteeris Meerits.

Tema sõnul rakendub juhatuse eelnõu aktsiate tagasiostu kohta võrdselt kõigile aktsionäridele. „Ettevõte saab oma aktsiaid omandada siis, kui selleks on olemas vabad vahendid. Tagasiostetavate aktsiate koguste osas kehtivad piirangud, mis tulenevad eurodirektiividest. Selleks, et aktsiate tagasiostuprogramm oleks maksimaalselt erapooletu, on vastavalt eelnõule juhatusel kohustus nimetada aktsiate tagasiostuagent - selleks võib olla maaklerfirma või pank,“ selgitas Meerits.

“Ettevõttel on plaan laiendada oma müüki. Oleme sulgenud kahjumlikud tegevussuunad, töötame frantsiisipartnerite mudeliga SRÜ riikides ning oleme suurendanud tootmismahte 1 ja 2 kvartalis 2010.aastal,” märkis Meerits.

Aktsiate tagasiostuprogrammid viitavad tema sõnul tavaliselt ettevõtete tugevale finantspositsioonile. Silvano FG teise kvartali käive kasvas ligi 31 protsenti, 26,7 miljonile eurole. Teise kvartali lõpu seisuga opereeris Silvano 49 pesupoodi ja 320 frantsiisipoodi. Frantsiisipoodide poolaastakäive kasvas aastaga enam kui 42 protsenti ja jaemüük kahanes 11 protsenti. Puhas kassajääk küündis enam kui 16 miljoni euroni.

Aktsiate tagasiost võrreldav dividendi maksmisega

LHV analüütiku Nils Vaikla sõnul peaks see olema investoritele positiivne ja teretulnud uudis. „Aktsiate tagasiostu näol makstakse põhimõtteliselt ettevõtte aktsionäridele ettevõtte arvelduskontol olev raha välja, seetõttu on oma aktsiate tagasiost võrreldav dividendi maksmisega. Ettevõtte seisukohalt on tegemist kapitali vähendamisega. Erinevalt dividendi maksmisest ei maksta aktsiate tagasiostuprogrammi korral ettevõtte kasum välja mitte rahas, vaid investori portfellis oleva aktsia väärtus kasvab, kuna väheneb vabalt kaubeldavate aktsiate arv. Sama suure kasumi korral suureneb kasum aktsia kohta. Kõikide muude tingimuste samaks jäädes muutub ettevõtte aktsia näiteks P/E suhtarvu põhjal odavamaks,“ märkis Vaikla.

Silvano plaan aktsiaid tagasi osta on turu viimaste aastat eaja üks suuremaid turul. „Kuskil kaks aastat tagasi korraldas ka ettevõte tagasiostu programmi, kui osteti ettevõttest tagasi 1%. Täna on protsent suurem ja ilmselt majanduskeskkond lihtsalt lubab sellist sammu teha,“ lisas ettevõtte endine peremees Rahumaa.

Sõnaahtad aktsionäridSilvano väikeaktsionär Meelis Kangur on esialgu küsimust kuuldes veidi ehmatanud. „Ma ei tahaks üldse kommenteerida. Olen jah kursis selle uudisega, aga ma ei tea veel, mis ma teen, kas müün või ei. Hetkel müügiplaane pole. Ma pole aru saanud, mis selle käigu mõte on. Isiklikult arvan, et küsimus on selles, et mitte dividende maksta. Aga, mis sealt täpselt välja koorub, seda ei tea veel ju,“ märkis Kangur.

Silvano üks suuraktsionär SEB pank ei soovinud plaani kommenteerida, kartes, et seda võidakse turu mõjutamisena lugeda. Samuti keeldusid mitmed väikeaktsionärid kommentaaridest, teiste hulgas moedisainer Katrin Kuldma.

NUMBER24,77%

Silvano aktsiatest kuulub Toomas Toolile, tehes temast ettevõtte suuromaniku.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700