Autor: Kaubandus.ee • 20. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riho Rasmann: välisvisiidi kasu sõltub programmist

Presidendiga koos välisvisiidile mineku kasulikkus sõltub sellest, kuidas on vastuvõtja maa programmi sisu paika pannud, rääkis Marfin Pank Eesti AS juhatuse esimees Riho Rasmann.

“Sellisel juhul peab olema korraldatud vajalik kava, mitte et lihtsalt minna turismireisile,” arvas Rasmann.

Presidendi delegatsioonis on Rasmanni sõnul liikmeid, kes vahel sõidavad lihtsalt kaasa, et olla presidendiga pildi peal. Teine grupp on need, kes tahavad ka tõsist äri ajada. “Asja edukus sõltub aga sellest, kas on korraldatud sobivaid kohtumisi ja kas seal on muid üritusi, kus reaalses elus saaks kontakte luua,” selgita ta.

Presidendiga koos minemine on olenevalt riigist vahel ka staatust tõstev. “Näiteks hiinlase jaoks on presidendi saatkonnas olemine väga selge märk, et tegemist on tõsise tegijaga. Ma ei tea, kui palju see Euroopas töötab,” nentis Rasmann.

Kui eesmärk läbimõeldud ei ole ja kui vastaspool kohtumisi ei korralda, siis pole Rasmanni sõnul mõtet visiidile minna. “Mõnikord on nii, et kõik peavad oma kõned ära, tehakse pool tundi kohvipausi ja ongi kõik. Teistes kohtades aga korraldatakse pärast äriseminari ka mõnetunnised konkreetsed kohtumised, kus teise riigi esindajad on ennast ka kirja pannud,” teadis Rasmann öelda.

Pangajuht arvas, et Tallinna sadama juhtimise ajal võis visiidil käimine tema jaoks kasulik olla. “Kui käisime president Meriga (Lennart Meri-toim.), saime esimese soliidse kontakti Hiina struktuuridega. Hiinlastega võtab see alati pikalt aega ja nüüd on väikesed edusammud olemas,” põhjendas ta.

Samas Ukrainas käies polnud kohapeal eriti huvi näha, kuid sinna läksin ka rohkem sellepärast, et näha Ukraina sadamaid, lisas Rasmann.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700