Autor: Kaubandus.ee • 28. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hollandi rododendronid tõid hirmsat taimehaigust

Hollandist toodud rododendronid on sel kevadel kahel korral kandnud ohtlikku seenhaigust, mis nakkab Eestis kasvavatele puudele ning taimedele.

Võrsete närbumise, leheplekkide ja tüvele ilmuvate haavanditega seenhaigus tamme-äkksurm (phytophthora ramorum) hakkab külge tammele, saarele, vahtrale, kastanile, remmelgale, lodjapuule, sirelile, kibuvitsale, kanarbikule ja isegi mustikale, pohlale ning leesikale, selgub ohtlikust haigusest teavitanud põllumajandusameti kodulehelt.

Sel kevadel kontrollis põllumajandusamet iga-aastase monitooringu raames rododendroneid ja teisi tamme-äkksurma (phytophthora ramorum) peremeestaimi seitsmeteistkümnes taimi turustavas ettevõttes. Ohtliku taimekahjustajaga nakatunud taimi on seni avastatud Harju- ja Tartumaal. Kõik nakatunud taimed on müügilt kõrvaldatud ja hävitatud.

Tamme-äkksurma kahtluse korral tuleks pöörduda põllumajandusameti maakonnakeskuste taimetervise inspektorite poole.

Haigustunnused

Rododendron – võrsete närbumine ja lehelaiksus. Leheroots, lehealus ja -tipp mustunud, mustumine võib kulgeda ka piki keskroodu. Võrsehaavandid võivad põhjustada võrsete närbumist, sellisel juhul lehed jäävad võrse külge, kuid laike ei tule. Mustunud võrsed võivad jääda ka lehtedeta.

Lodjapuu – maapinna lähedal võrsete allosas asetsevad haavandid põhjustavad taime närbumise. Võib esineda ka lehelaiksust nagu rododendronil.

Vaher, hobukastan  – lehelaiksus. Tüvehaavandite esinemist ja puude hävimist pole täheldatud.

Tamm – esmane nähtav sümptom on tavaliselt mahla immitsemine puutüve alaosas. Tüvele ja võraokstele tekivad sissevajunud koorehaavandid. Haiguse progresseerudes muutub lehestik kahvaturoheliseks, hiljem pruuniks. Lehed võivad püsida puul umbes aasta, seejärel puu sureb.

Sirel – algul haigussümptomid näha pungadel, mis hävivad. Haigus levib edasi võrsetele, mis muutuvad pruuniks või mustuvad. Lehtedel on tüüpilised haavandid lehetipus ja –servades.

Ebatsuuga – noortel võrsetel okkad kolletuvad. Pruunistunud okkad jäävad võrse külge ja võrsed surevad.

Pohl, mustikas – vartele tekivad haavandid ja võrsed surevad.

Kuslapuu – lehelaiksus.

Kanarbik – taimedele tekivad tumedad laigud.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700